Autori > Alecu Vacarescu
Primii ani
01 Ianuarie 1769 Se naste scriitorul Alecu Vacarescu. Este fiul cel mare al lui Ienache (Ienachita) Vacarescu si al Elenitei Rizu, prima sotie a acestuia. Inca din copilarie, scriitorul Alecu Vacarescu a avut contact cu culturile greaca si franceza. Tatal sau, Ienachita Vacarescu, cunoscator a numai putin de sapte limbi straine si autorul primei gratici romanesti tiparite la anul 1787, ii insufla tanarului sau fiu dragostea de literatura si-l inspira spre cariera de poet. Alecu Vacarescu a scris poezii grecesti, semnate cu pseudonimul "Vacarescologlu", unele influentate de poetul Rigas Velestinlis. Anton Pann le-a popularizat in volumul Poezii deosebite sau Cantece de lume. Din pacatem cele mai multe poezii s-au pierdut.
Tineretea
01 Ianuarie 1784 Din cauza razboiului ruso-turc, Alecu Vacarescu isi urmeaza familia la Brasov.
01 Ianuarie 1788 Isi insoteste tatal exilat la Nicopole.
01 Ianuarie 1790 Isi insoteste tatal la Rhodos.
01 Ianuarie 1791 Alecu Vacarescu se casatoreste cu Elena Dudescu, cu care are trei copii, printre care si pe Iancu Vacarescu, viitorul poet.
01 Ianuarie 1792 Alecu Vacarescu este ispravnic de Dambovita.
01 Ianuarie 1797 Alecu Vacarescu este clucer (dregator care se ocupa cu aprovizionarea Curtii Domnesti)
01 Ianuarie 1797 Alecu Vacarescu este mare clucer.
01 Ianuarie 1797 Alecu Vacarescu divorteaza de sotia sa, Elena Dudescu.
01 Ianuarie 1797 Moare tatal sau, Ienachita Vacarescu.
01 Ianuarie 1797 Intra in proces cu mama sa vitrega, Ecaterina Vacarescu (fosta Caragea) pentru impartirea averii ramase de la tatal sau.
01 Ianuarie 1798 Alecu Vacarescu este zahergiu pe 5 judete.
01 Ianuarie 1798 Vara. Poetul Alecu Vacarescu se indragosteste de verisoara sa, Marica Vacarescu (fiica matusii Venetia Vacarescu) in timpul unei vizite la mosia de la Jilavele (judetul Ialomita)
01 Ianuarie 1798 La scurta vreme de la vizita lui Alecu Vacarescu la mosia de la Jilavele, matusa sa moare subit; cauza mortii: otravirea. Principalul suspect: Alecu Vacarescu este acuzat ca a otravit-o pe matusa sa, Venetiana Vacarescu, de a carei fiica se indragostise. Scarlat Campineanu il acuza pe Alecu Vacarescu ca ar fi faptasul; procesul insa este lipsit de dovezi, martori sau ancheta. Domnitorul Constantin Hangerli nu il condamna dupa ce Alecu Vacarescu ii trimite o jalba patetica.
01 Ianuarie 1798 La venirea domnitorului Alexandru Moruzi, dusman declarat al Vacarestilor si care dorea razbunare dupa ce sotia acestuia traise o poveste de dragoste cu Ienachita Vacarescu, procesul este redeschis si Alecu Vacarescu este gasit vinovat.
01 Iulie 1799 Alecu Vacarescu este exilat si inchis in temuta inchisoare de la Tulcea. Mitropolitul Filitti si cativa prieteni fac apeluri disperate la conducere pentru iertarea lui Alecu Vacarescu.
Sfarsitul
19 Noiembrie 1799 Alecu Vacarescu moare in inchisoarea turceasca din Tulcea, din cauza conditiilor deosebit de aspre ce i-au fost impuse.