Autori > Grigore Ureche


    Primii ani    Adolescenta    Tineretea    Maturitatea    Sfarsitul   

Primii ani


   01 Ianuarie 1590    S-a nascut cronicarul Grigore Ureche. Descendent al unei familii boieresti atestata la inceputul secolului al XV-lea, inca din timpul domnitorului Stefan cel Mare, Grigore este fiul vornicului Nestor Ureche, mare si iscusit boier moldovean considerat pe atunci una din cele mai marcante personalitati politice ale Tarii Moldovei (purtator de solii la Poarta, mare logofat si mare vornic) si al Mitrofanei. Tatal sau, Nestor Ureche, vindea cai de rasa Curtii domnesti si avea in arenda starostia Rohatinului in Polonia. Amandoi, tata si fiu, devin nobili poloni; au militat intotdeauna pentru o politica antiotomana.

   01 Ianuarie 1592    Tatal sau, Nestor Ureche, este numit mare logofat al Moldovei de Aron Voda.

Adolescenta


   01 Ianuarie 1604    Conform datelor lui Mihail Kogalniceanu folosite in "Notitie biografica a cronicarilor Moldaviei", in Letopisetele Moldovei, "Marele logofat Nestor Ureche cu sotia sa Mitrofana au zidit, in anul 1604, Manastirea Secul, unde ei si sunt ingropati."

   01 Ianuarie 1607    In acest an, Nestor Ureche primeste indigenatul polon.

   01 Ianuarie 1607 - 01 Ianuarie 1616    In urma conditiilor politice din Moldova, defavorabile familiei, copilaria si adolescenta Grigore Ureche si le petrece in Polonia, unde se refugiase tatal sau si al carei indigenat il primise. Aici va trebui sa se afle prima parte a vietii. Viitorul cronicar primeste lectii la scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov, membrul careia era tatal sau Nestor-Moldoveanul, cum era numit aici, scoala ce-si avea clasele de studii in incinta Bisericii Moldovenesti. Tot in Polonia boierul moldovean il inscrie la colegiul iezuit cu profil umanistic din Lvov. Acolo studiaza "artele liberale", adica latina cu gramatica, retorica si poetica, pe texte din scriitorii clasici, aritmetica, geometria, astronomia, dialectica, teoria muzicii, teologia, istoria si geografia. Tot aici invata limbile latina, slava veche, polona si elena.

   01 Ianuarie 1612    Tinand partea Movilestilor impotriva domnitorului Stefan Tomsa, Nestor Ureche pleaca din tara si se afla in pribegie in Polonia.

   01 Ianuarie 1612    Nestor Ureche devine membru al asociatiei Fratia ortodoxa ucraineana de la Liow.

   01 Ianuarie 1613    Nestor Ureche ajunge mare vornic al Tarii de Jos.

   22 Noiembrie 1615 - 02 August 1616    Nestor Ureche este adevaratul conducator al Moldovei, in timpul domniei lui Alexandru Movila.

Tineretea


   01 Ianuarie 1617    Tatal cronicarului, Nestor Ureche, moare si este inhumat la Manastirea Secu, ctitoria sa.

   01 Ianuarie 1617 - 01 Ianuarie 1627    Grigore Ureche se intoarce in tara, unde se apuca de administrarea mosiilor, avere mostenita de la tatal sau impreuna cu imboldurile spre cultura. Timp de zece ani nu-l gasim mentionat printre demnitarii tarii.

   01 Ianuarie 1628    Grigore Ureche paseste pe primele trepte ale ierarhiei boieresti.

   01 Ianuarie 1628    Grigore Ureche era al treilea logofat, adica seful cancelariei si secretar al domnului Miron Barnovschi. Aceatsa functie era incredintata doar oamenilor cu carte ("trebuia sa fie scriitoriu bun, dvorbitoriu totdeauna langa domnu, credincios la toate tainele domnului si carti ori den tara, ori de la prieteni de unde ar veni, toate in mana lui margu si cu invatatura domnului de la dansul iese raspunsurile si pecetea tarii in mana lui" - Misail Calugarul)

   05 Decembrie 1631 - 01 Aprilie 1633    Grigore Ureche este ridicat la rangul de mare spatar de catre domnul Alexandru Ilias. Ca mare spatar el e membru al Divanului domnesc si ia parte la discutarea si luarea celor mai importante decizii ale acestui organ consultativ al domnitorului. Tot ca spatar, el trebuia sa poarte la ceremonii spada si buzduganul domnesc, insemne ale domniei.

Maturitatea


   01 Aprilie 1634    Grigore Ureche comploteaza impotriva domnitorului Alexandru Ilias, alaturi de viitorul domnitor al Moldovei, Vasile Lupu.

   01 Aprilie 1634 - 01 Ianuarie 1642    Grigore Ureche ajunge unul din sfetnicii principali in timpul domniei lui Vasile Lupu, dandu-i sfaturi in probleme de politica externa; ocupa functia de mare spatar.

   01 Ianuarie 1642 - 01 Ianuarie 1647    Este ridicat la rangul de mare vornic al Tarii de Jos, devenind cel mai influent dregator din Divan, functie pe care si-o pastreaza pana la sfarsitul vietii. In materie de politica externa Grigore Ureche promova cu hotarare si cu perseverenta ideile polonofililor, care vedeau izbavirea Moldovei din urgia turceasca numai in ambianta tarii cu Polonia, a carei putere era, pentru partizanii ei, chezasia victoriei intr-un ulterior razboi de eliberare.

   01 Ianuarie 1642    Scrie cea mai importanta opera a sa, ramasa neterminata, "Letopisetul Tarii Moldovei, de cand s-au descalecat tara si de cursul anilor si de viiata domnilor care scrie de la Dragos voda pana la Aron voda (1359-1594)". Pentru a scrie letopisetul sau, Grigore Ureche a folosit pe larg nu numai izvoare interne moldovenesti, ci si straine, in special cele ale istoricilor polonezi si transilvaneni.

Sfarsitul


   01 Aprilie 1647    Cronicarul Grigore Ureche se stinge fulgerator din viata. Locul inmormantarii nu este cunoscut. Cea mai probabila versiune este ca a fost inmormantat la Manastirea Bistrita (Moldova), unde "exista, in pronaos, o cripta" facuta din porunca lui Nestor Ureche. Dupa actele Manastirii Bistrita, in aceasta cripta a fost ingropat cronicarul.

© 2007 Audio Carti - Carti Audio