Autori > Iacob Negruzzi
Primii ani
31 Decembrie 1842 In Trifestii Vechi, judetul Iasi, se naste scriitorul Iacob Negruzzi. Tatal sau este scriitorul Constantin (Costache) Negruzzi iar mama sa, Maria Negruzzi, nascuta Gane. Mai are un frate, Leon Negruzzi, scriitor junimist, a ocupat functiile de prefect al judetului Iasi, apoi primar al Iasului si senator de Iasi.
Copilaria
01 Ianuarie 1846 - 01 Ianuarie 1852 Iacob Negruzzi isi petrece copilaria la Iasi, in casa parinteasca sau la bunicii dinspre mama, dar si la mosia familiei de la Trifestii-Vechi (Hermeziu) pe malul Prutului, de cele mai multe ori impreuna cu alti copii de seama lui, dar totdeauna alaturi de fratele mai mare, Leon, si sub supravegherea jupanesei Maria. Dupa propriile-i amintiri are ca profesori pe D. Gheorghiu, apoi pe "un german din BUcovina, numit Schuller" si pe un student in filozofie din Germania, Karl Fieweger, chemat la Iasi de Kotzebue, ca pedagog al fiilor sai.
Adolescenta
01 Aprilie 1852 Costache Negruzzi, care nutrea mai demult intentia sa-i trimita, pe Leon si pe Iacob, la studii in strainatate, reuseste sa obtina in acest scop o subventie din partea Casei Scoalelor, cu aprobarea Departamentului intructiunii. In numele copiilor sai minori, el dao declaratie prin care se obliga sa informeze "onor de[artament, prin atestaturi regulate, dupa facerea fiecarui examen", asupra moralei si silintei la invatatura a fiilor sai.
14 Octombrie 1852 Insotiti de Karl Fieweger, Leon si Iacob Negruzzi pleaca spre Germania. La Berlin, Iacob Negruzzi este inscris la un pension francez, dupa care face studii superioare juridice.
Tineretea
01 Ianuarie 1859 Iacob Negruzzi studiaza dreptul la Facultatea de Drept. Este un admirator al Adelinei Patti.
01 Ianuarie 1863 Iacob Negruzzi obtine doctoratul in drept.
01 Ianuarie 1863 Iacob Negruzzi revine in tara.
01 Ianuarie 1863 - 01 Ianuarie 1864 Dupa terminarea studiilor, Iacob Negruzzi isi da doctoratul cu teza "Commentationes duae ad, L. L. Dig. uti possidetis et C. 20 x de decimis quas in Academia Heidelbergensi consensu et autorite ad summos in utroque iure homores rite capessendos soripsit, Berolini"
25 Octombrie 1863 Dupa o absenta de 11 ani, Iacob Negruzzi se reintoarce in tara.
08 Noiembrie 1863 In casa lui Mihail Cerchez, Iacob Negruzzi il cunoaste pe Vasile Popor, apoi, prin intermediul lui Petre Carp, face cunostinta cu Titu Maiorescu. Alaturi de acestia, la care se adauga si Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi participa la organizarea cunoscutelor cicluri de conferinte denumite "Prelectiuni populare"
09 Februarie 1864 Alaturi de Petre Carp, Titu Maiorescu, Vasile Pogor si Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi pune bazele societatii "Junimea" si a revistei "Convorbiri literare".
11 Martie 1864 Iacob Negruzzi ocupa prin concurs catedra de drept comercial a Universitatii din Iasi, mai intai ca profesor provizor, iar apoi ca profesor definitiv.
30 Martie 1864 In urma unei petitii, Iacob Negruzzi este admis ca avocat pledant la Baroul din Iasi.
01 Iunie 1864 Lunile de vacanta si le petrece cu familia la Trifesti, unde-si consacra o buna parte din timp elaborarii unui sistem ortografic.
01 Iunie 1865 - 01 August 1865 Iacob Negruzzi impreuna cu fratii Nicolae si Mihail Mandrea, face o calatorie in Muntii Moldovei, Bucovinei si Transilvaniei, pe care o va relata in scrierea Din Carpati, din care publica un fragment in primul numar al Convorbirilor . Dupa propriile sale marturisiri, cu ocazia acestei calatorii, face cunostinta la Falticeni cu Nicolae Gane, viitorul scriitor, ruda de-a sa din partea mamei.
01 Decembrie 1865 Pornind de la proiectul lui Iacob Negruzzi, schitat cu un an si jumatate in urma, Junimea dezbate problema ortografiei. In discutii aprinse, propunerile sale cad una cate una. In schimb, opiniile lui Titu Maiorescu, formulate in studiul "Despre scrierea limbii romane" sunt treptat acceptate si vor sta la baza ortografiei Junimii. Dupa aparitia Convorbirilor literare aceasta ortografie va fi insusita de cele mai multe publicatii din intreaga tara.
01 Decembrie 1865 - 01 Ianuarie 1866 Iacob Negruzzi face doua drumuri la Bucuresti, pentru a pleda la Curtea de Casatie, intorcandu-se de fiecare data cu impresii foarte putin favorabile despre viata politica din Capitala.
01 Ianuarie 1866 Iacob Negruzzi intra in Loja masonica "Steaua Romaniei".
01 Martie 1866 Iacob Negruzzi este numit decan al Facultatii de drept a universitatii iesene.
05 Aprilie 1866 - 11 Mai 1866 Junimistii scot jurnalul unionist "Vocea nationala", avand ca redactor pe N. Culianu si ca principali colaboratori pe Titu Maiorescu si Iacob Negruzzi. Apar doar 8 numere!
Debutul literar
01 Mai 1866 Iacob Negurzzi publica in "Foaia Societatii pentru literatura si cultura romana in Bucovina" scrierea Impacarea. Proverb in patru scene dedicat domnisoarei Maria Docan.
Maturitatea
01 Iunie 1866 In cadrul "Prelectiunilor populare" Iacob Negruzzi tine conferinta "Lagislatiunea romana"
01 Septembrie 1866 Se pun bazele Tipografiei Societatii "Junimea" si apoi ale Librariei Societatii "Junimea" a caror existenta, asa cum reiese si din amintirile scriitorului, va fi plina de peripetii.
01 Ianuarie 1867 - 01 Ianuarie 1895 Iacob Negruzzi este redactor, apoi director la revista Junimii, "Convorbiri literare".
01 Ianuarie 1867 La una din sedintele "Junimii", Titu Maiorescu propune infiintarea unui jurnal literar, care, la sugestia lui Iacob Negruzzi, capata numele de Convorbiri literare.
01 Martie 1867 Apare primul numar al revistei Convorbiri literare, avandu-l ca "redactor raspunzator" pe Iacob Negruzzi, care semneaza si articolul program scris insa, in cea mai mare parte, de Titu Maiorescu. In afara articolului program, primul numar mai cuprindea: "Despre poezia romana" de Titu Maiorescu, "Galeria de tablouri din Iasi" de Iacob Negruzzi, "Prelectiunile populare tinute de membrii societatii Junimea", "Apelul Societatii Juminea catre autorii romani", "Anunciuri literare si stiintifice". In afara celor doi colaboratori, in primul an de aparitie au mai colaborat: Vasile Alecsandri, Sc. Capsa, M. D. Cornea, Matilda Culger, V. Gheorghian, P. Grtadisteanu, Ion Iacov, Leon Negruzzi, Vasile Pogor, Moisi Pompiliu, N. Pruncu, George Roiu, Th. Serbanescu, N. Gane, S. Bodnarescu, D. Mortun, P. P. Carp, N. Quintescu, I. Mesota.
26 Martie 1867 In cadrul "Prelectiunilor populare", cu tema Cartile omenirii, Iacob Negruzzi vorbeste depsre Faust de Goethe.
01 Ianuarie 1868 Iacob Negruzzi este ales secretar al societatii "Junimea".
01 Ianuarie 1868 Apare volumul Plimbare prin munti de Iacob Negruzzi.
24 August 1868 Se stinge din viata tatal scriitorul, Constantin Negruzzi, dupa o indelunga suferinta, fiind inmormantat, conform dorintei sale, in cimitirul bisericii din Trifestii Vechi alaturi de parintii sai. Pe piatra funerara exista urmatorul epitaf : "Eu nu am fost ca altii, de aceea-n suferinta, / Am pretrecut si-n lipsa placerilor lumesti./ Dar cugetul imi spune ca n-oi avea cainta / C-am fost si eu unealta relelor lumesti."
24 August 1868 Prin testamentul din 3 iulie 1868, scriitorul Costache Negruzzi lasa fiilor sai Leon, Iacob si Gheorghe, ca singura avere, mosia Trifestii-Vechi, cu dorinta de a nu fi instrainata.
01 Ianuarie 1870 Iacob Negruzzi scrie idila Miron si Florica.
01 Ianuarie 1870 Iacob Negruzzi scrie comedia Amor si viclenie.
01 Ianuarie 1870 Iacob Negruzzi este membru al Partidului Conservator si ocupa functia de deputat.
01 Ianuarie 1870 - 01 Ianuarie 1871 Iacob Negruzzi este ales membru in comitetul teatral, constituit pentru controlul artistic, impreuna cu alti sase intelectuali ieseni, printre care si Vasile Pogor, Sendrea si Dimitrie Gusti.
01 Ianuarie 1870 - 01 Ianuarie 1871 Are loc prima farsa pe car eo reuseste Hasdeu la adresa Convorbirilor literare. Poezia "El si ea", prezentata drept traducere dintr-un poet german Gablitz, de altfel inexistent, si semnata I. M. Elias, nume fictiv inventat de Hasdeu, este luata in serios de redactia revistei si publicata. Toate scuzele pe care le incearca Iacob Negruzzi se dovedesc de prisos.
01 Iulie 1870 - 01 Ianuarie 1871 Iacob Negruzzi merge la bai in Austria. Se opreste in mod special la Viena pentru a face cunostinta cu Mihai Eminescu. La inapoiere il cunoaste pe Ioan Slavici si tot in acest an, la Iasi, il intalneste pentru prima oara pe Ion Creanga, in timpul unei campanii electorale pentru Camera.
01 Ianuarie 1872 Apare la Bucuresti volumul Poezii de Iacob Negruzzi, ce cuprinde si traduceri din Heine, Schiller, Hugo.
01 Ianuarie 1872 Iacob Negruzzi se casatoreste cu Maria Rosetti. Femeie de o rara distinctie, Maria Rosetti, datorita intelegerii si interesului cu care a stiut sa inconjoare intreaga activitate a sotului ei a fost onorata, in conformitate cu obiceiul Junimii, cu porecla de "Consoarta Convorbirilor"
05 Martie 1872 In cadrul "Prelectiunilor populare" cu tema Elemente de educatie, Iacob Negruzzi vorbeste despre Elementul estetic.
01 Iunie 1872 Iacob Negruzzi publica un articol la moartea lui Ion Heliade-Radulescu in revista "Convorbiri literare"
01 Septembrie 1872 Iacob Negruzzi publica un articol prilejuit de moartea scriitorului Dimitrie Bolintineanu.
01 Ianuarie 1873 Publica, la Iasi, romanul Mihai Vereanu.
25 Februarie 1873 Iacob Negruzzi tine prelectiunea populara Plugul, in cadrul temei "Omul si natura"
01 Ianuarie 1874 Apare la Bucuresti volumul Copii de pe natura de Iacob Negruzzi.
10 Februarie 1874 Iacob Negruzzi tine prelectiunea "Privire teoretica" la tema Elemente nationale.
30 Martie 1875 In cadrul temei "Influente consecutive asupra poporului roman" Iacob Negruzzi prezinta prelectiunea Francezii.
01 Octombrie 1875 Iacob Negruzzi participa la serbarea comemorativa, organizata la Iasi, sub primariatul lui Nicu Gane, pentru pomenirea domnitorului Grigore GHica.
01 Ianuarie 1876 O noua farsa ii reuseste lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu la adresa Convorbirilor. Poezia "La noi..." semnata P. A. Calescu, si care incepe cu versul "La noi e putred marul" este acceptata de Junimea si publicata in revista, fara ca nimeni sa observe ca era vorba de un acrostih cu cheia La Convorbiri literare si ca autorul se citea usor Pacalescu. Mai mult, Iacob Negruzzi insereaza si un raspuns la Posta redactiei: "D-lui P.A.C. - Multumiri si noroc bun" O curiozitate: Cu numai doua numere inainte, Iacob negruzzi raspunde unui corespondent tot la Posta redactiei - "Vazut-ati pana acum vreuna crostih publicat de noi? Faceti alte incercari"
26 Martie 1876 Iacob Negruzzi rosteste prelectiunea Concluziune la tema Inrauriri asupra poporului roman.
01 Octombrie 1876 Iacob Negruzzi publica necrologul lui Costache Negri in revista Convorbiri literare.
01 Ianuarie 1878 Iacob Negruzzi scrie comedia O alegere la senat.
12 Martie 1878 In cadrul temei "Desteptarea nationala", Iacob Negruzzi tine prelectiunea Literatura.
01 Ianuarie 1879 Iacob Negruzzi este ales in Comitetul de lectura al Teatrului National din Iasi, alaturi de Vasile Pogor, Nicu Gane si Gh. Bengescu.
01 Octombrie 1879 La aniversarea Junimii, o data cu Titu Maiorescu, soseste de la Bucuresti si Ion Luca Caragiale. Este prima participare a acestuia la o sedinta a Junimii. Ion Luca Caragiale citeste, cu acest prilej, piesa de teatru O noapte furtunoasa.
26 Martie 1881 Scriitorul Iacob Negruzzi este ales membru titular al Academiei Romane.
01 Ianuarie 1882 Impreuna cu Nicu Gane, Vasile Alecsandri, Scarlat Pastia si Al. Stamatopol, Iacob Negruzzi face parte din Comitetul pentru ridicarea statuii lui Stefan cel Mare la Iasi.
01 Ianuarie 1882 O serbare in onoarea Junimii este organizata la Viena de "Romania juna". Presedintele societatii, C. Popazu, rosteste o cuvantare in care aduce elogii JUnimii si Convorbirilor. Se tin referate despre aportul Convorbirilor la dezvoltarea literaturii romane, se recita din Vasile Alecsandri si Eminescu si se citeste fragmente din Criticele lui Maiorescu. Scrisoarea de raspuns trimisa de Iacob Negruzzi si telegramele schimbate intre Junimea si Romania juna, citite in Adunare, starnesc un val de entuziasm in randul celor prezenti.
01 Mai 1882 Iacob Negruzzi publica in revista Convorbiri literare necrologul lui Vasile Conta.
01 Ianuarie 1883 Apare la Craiova volumul Pe malul marei de Iacob Negruzzi.
01 Ianuarie 1883 Are loc dezvelirea statuii lui Stefan cel Mare la Iasi. In cinstea acestui eveniment, Eminescu scrie poezia Doina pe care o va citi intr-o sedinta a Junimii.
01 Ianuarie 1884 Se joaca in premiera opera bufa Hatmanul Baltag, scrisa in colaborare cu I.L. Caragiale.
01 Ianuarie 1884 Prin moartea lui Vasile Boerescu, ramane vacanta catedra de drept comercial si international a UNiversitatii din Bucuresti, fiind numit ca titular Iacob Negruzzi. Acceptarea acestui post insemna mutarea lui la Bucuresti si, o data cu aceasta, transferarea Convorbirilor in Capitala, ceea ce a starnit vii nemultumiri printre junimisti. Pana la urma, chiar si Nicu Gane, cel mai darz oponent, se vede nevoit sa accepte situatia.
14 Aprilie 1885 Un banchet festiv e organizat pentru sarbatorirea lui Iacob Negruzzi, cu prilejul plecarii sale si a Convorbirilor la Bucuresti.
27 Ianuarie 1886 Pe scena teatrului Dacia are loc reprezentatia in premiera a piesei Nazat! Revista politica si umoristica a anului 1885, in patru tablouri, scrisa de Iacob Negruzzi in colaborare cu D. R. Rosetti.
21 Martie 1886 Iacob Negruzzi citeste, in sesiunea Academiei Romane, Scrisoarea lui Ion GHica catre Vasile Alecsandri din 15 ianuarie in care acesta se ocupa de Grigore Alexandrescu. In aceasta sesiune, cativa academicieni, printre care si Titu Maiorescu si Iacob Negruzzi, fac propunerea ca membrii corpului academic sa nu poata concura la premiile acestei institutii. Propunerea este insa respinsa.
01 Ianuarie 1888 - 01 Ianuarie 1890 Din initiativa lui Iacob Negruzzi, Camera si apoi Senatul acorda o pensie poetului Mihai Eminescu, grav bolnav. Formalitatile dureaza din 2 martie 1888 pana in 23 noiembrie acelasi an. La 15 iunie 1889 poetul Mihai Emiinescu moare si nu se stie daca a beneficiat sau nu de aceasta pensie.
01 Ianuarie 1889 Iacob Negruzzi incepe sa scrie la volumul de memorii Amintiri de la Junimea
01 Februarie 1889 - 01 Martie 1889 Se publica Zeflemele, revista politica si umoristica in trei acte, in paginile Convorbirilor, de Iacob Negruzzi si D. R. Rosetti.
01 Iulie 1889 Iacob Negruzzi publica necrologul lui Mihai Eminescu in paginile Convorbirilor.
01 Septembrie 1889 Iacob Negruzzi publica necrologul Veronicai Micle in paginile Convorbirilor.
01 Februarie 1890 Iacob Negruzzi publica necrologul dascalului Ion Creanga in paginile Convorbirilor.
15 Iulie 1890 - 16 Iulie 1890 Moare fratele sau, Leon Negruzzi, fiind inmormantat in cimitirul bisericii din Trifestii Vechi (jud. Iasi)
22 August 1890 Moare scriitorul si colaboratorul Convorbirilor, Vasile Alecsandri.
22 August 1890 Moare fratele mai mic, Gheorghe Negruzzi.
01 Septembrie 1890 Ultima pagina Convorbirilor e indoliata: "Vasile Alecsandri a murit" este tot ce se poate citi pe ea.
07 Septembrie 1890 In numarul urmator al Convorbirilor este publicat un necrolog al lui Leon C. Negruzzi semnat de Titu Maiorescu.
01 Ianuarie 1891 Apare la Craiova volumul Eroul fara voie de Iacob Negruzzi.
01 Aprilie 1891 Are loc serbarea aniversara consacrata implinirii a douazeci si cinci de ani de existenta a Academiei. Cu acets prilej se ia hotararea ca membrii activi sa nu mai poata concura cu lucrarile lor la premiile Academiei, reactivandu-se astfel o propunere mai veche facuta de Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, V. A. Urechia si altii.
01 Mai 1891 Iacob Negruzzi isi exprima regretul ca Eminescu n-a fost chemat in Academie si ca operele lui Caragiale si Gherea au fost respinse pentru premiere. "Chestiunea nu e lipsita de interes si nici de gravitate, si publicul, care in masa cea mare greseste arareori isi va da verdictul sau nepartinitor" (Iacob Negruzzi in revista Convorbiri literare)
01 Martie 1892 Revista Convorbiri literare apare in numar jubiliar, cu prilejul aniversarii a 25 de ani de existenta. Numarul se deschide cu articolul "Infiintarea societatii Junimea" subintitulat Cap. I din volumul inedit Amintiri din Junimea de Iacob Negruzzi si datat Trifesti, 1889. Urmeaza apoi scrieri ale celorlalti patur fondatori ai revistei si ale celor aproape saizeci de colaboratori principali.
01 Ianuarie 1893 - 01 Ianuarie 1897 Apare la Bucuresti Scrieri complecte, I-VI de Iacob Negruzzi.
01 Ianuarie 1893 Apare primul volum din Scrieri complecte, cuprinzand Copii de pe natura si Scrisori.
01 Aprilie 1893 Iacob Negruzzi publica in Convorbiri literare un cuvant Catra cetitori in care anunta asocierea la conducerea revistei a unui mare numar de autori din generatia tanara.
01 Ianuarie 1894 Iacob Negruzzi rosteste cuvantul de raspuns la discursul de receptie in Academie al lui Dim. C. Olanescu.
01 Ianuarie 1894 Apare al doilea volum din Scrieri complecte de Iacob Negruzzi, cuprinzand creatia in versuri.
01 Iunie 1894 Iacob Negruzzi semneaza, in calitate de vicepresedinte, alaturi de Ion Ghica, presedintele de atunci al Academiei, si de alti academicieni Apelul Academiei Romane catre toate Academiile din lume in apararea memorandistilor.
01 Ianuarie 1895 In revista Convorbiri literare, Iacob Negruzzi, intr-un cuvant Catra cetitori isi anunta retragerea de la conducerea revistei: "Cu satisfactia datoriei implinite, careia nu-i lipseste un vag sentiment de melancolie, imi pare ca a venit momentul cand e bine sa las altora ducerea mai departe a unei lucrari incepute de generatia mea. Tuturor acestor tineri autori, care-si fac drum astazi le urez sa izbuteasca a ridica nivelul cultural al romanilor, iar fiecaruia din ei in parte ii doresc sa simta in lucrarea sa aceeasi multamire pe care am avut-o eu in aceasta lunga si insemnata parte a vietii mele".
01 Ianuarie 1895 Iacob Negruzzi publica volumele III (cuprinde romanul Mihai Vereanu si scrierea Primblari prin munti) si IV (cuprinde creatia dramatica originala) din Scrieri complecte.
01 Ianuarie 1896 In volumul V din Scrieri complecte, Iacob Negruzzi publica lucrarile Pe malul marii si Din Carpati, alaturi de traduceri din teatrul lui Schiller, care vor continua sa apara si in cel de-al saselea volum.
01 Aprilie 1897 Iacob Negruzzi este pensionat din invatamant.
01 Ianuarie 1898 Iacob Negruzzi sustine alegerea lui Duiliu Zamfirescu ca membru corespondent al Academiei (ales la 1 aprilie 1898)
20 Mai 1906 In ziarul Epoca apare un articol prilejuit de moartea lui Vasile Pogor semnat de Iacob Negruzzi.
01 Ianuarie 1908 Cu prilejul a 45 de ani de la intemeierea Junimii sia 41 de ani de la aparitia Convorbirilor literare, Iacob Negruzzi publica in numarul din ianuarie al revistei articolul Aniversarea.
08 Mai 1909 Iacob Negruzzi vorbeste la Academia Romana despre Inceputurile literare ale lui Costache Negruzzi.
13 Mai 1909 Iacob Negruzzi , la Academia Romana, pronunta cuvantul de raspuns la discursul de receptie in Academie al lui Nicu Gane, pe care acesta il consacrase lui B. P. Hasdeu.
01 Ianuarie 1910 In necrologul pe care-l publica in Convorbiri cu prilejul mortii lui Gheorghe Panu, Iacob Negruzzi va arata marile calitati si talente cu care acesta a fost inzestrat, regretand insa ca le-a irosit in activitatea politica, in loc sa le puna in serviciul stiintei.
15 Februarie 1910 Iacob Negruzzi, impreuna cu P. P. Carp si Th. Rosetti, participa la sarbatorirea organizata cu prilejul implinirii varstei de 70 de ani de catre Titu Maiorescu. Raspunzand laudelor care i se aduc, acesta va sublinia meritele lui Iacob Negruzzi in viata Convorbirilor.
11 Mai 1910 In sedinta Academiei Romane, Iacob Negruzzi citeste comunicarea Cantecul sau Stihuirea lui Grigorie Ghica-voda, in legatura cu o scriere anonima despre moartea tragica a acestui domnitor. Strabatuta de un fierbinte patriotism expunerea lui Iacob Negruzzi se incheie cu cateva consideratii asupra sarcinilor de moment si cu urmatorul indemn semnificativ: "Unire stransa, disciplina aspra, vointa tare, putere de lupta si de jertfire, toate aceste calitati unite cu iubirea neamului si treuctului nostru, iata ce urez din suflet generatiilor viitoare"
29 Mai 1910 - 25 Mai 1913 Scriitorul Iacob Negruzzi este presedinte al Academiei Romane.
09 Iunie 1912 Moartea marelui dramaturg Ion Luca Caragiale nu va ramane neconsemnata de Iacob Negruzzi. In necrologul pe care-l publica cu acest prilej in revista Convorbiri literare face un scurt istoric al relatiilor lui Caragiale cu Junimea si al relatiilor personale dintre el si marele dramaturg.
22 Mai 1913 In sedinta Academiei Romane, Iacob Negruzzi rosteste cuvantul de raspuns la discursul de receptie al lui Barbu Stefanescu-Delavrancea intitulat "Din estetica poeziei populare"
01 Ianuarie 1914 Iacob Negruzzi publica in Convorbiri literare scrierea Din copilarie. Aduceri aminte si impresiuni.
28 Mai 1915 - 06 Iunie 1925 Iacob Negruzzi este ales secretar general al Academiei Romane.
16 Aprilie 1916 Moare scriitorul Nicu Gane, la varsta de 78 de ani, prilej cu care Iacob Negurzzi publica un necrolog in Convorbiri literare.
01 Ianuarie 1917 - 01 Ianuarie 1918 In anii primului razboi mondial si al ocupatiei germane, Iacob Negruzzi se refugiaza in Moldova, la mosia din Tirfesti. Traind intr-o desavarsita izolare, are timp sa reciteasca intreaga literatura nationala din ultimii saizeci de ani. Impresia generala este in cea mai mare masura favoraila, dar in fiecare autor gaseste si parti slabe. Maiorescu singur, dupa parerea sa, face exceptie.
02 Iulie 1918 Moare colaboratorul si prietenul sau, Titu Maiorescu.
01 Decembrie 1918 Dupa terminarea razboiului, reintors la Bucuresti, Iacob Negruzzi constata cu amaraciune ca trupele germane, care i-au ocupat casa timp de douazeci si trei de luni, i-au devastat si risipit in mare parte biblioteca si arhiva de manuscrise.
01 Ianuarie 1919 - 01 Ianuarie 1920 Iacob Negruzzi publica scrierea "Amintiri din Junimea" in mai multe numere din revista Convorbiri literare.
23 Mai 1919 Iacob Negruzzi prezinta la Academie comunicarea "Autografe romane", in care prezinta unele manuscrise pe care le detinea de la diversi scriitori si pe care le doneaza bibliotecii Academiei.
01 Ianuarie 1921 Apare volumul de memorii Amintiri de la Junimea de Iacob Negruzzi.
01 Ianuarie 1921 Iacob Negruzzi semneaza raportul asupra lucrarilor Academiei pe anul 1921-1922
01 Ianuarie 1923 Apare la Bucuresti Un drum la Cahul de Iacob Negruzzi.
01 Mai 1923 In sesiunea Academiei, Iacob Negruzzi prezinta comunicarea Ioan Bogdan, Al. Vlahuta, A. Xenopol si manuscriptele lor.
06 Iunie 1923 - 12 Iunie 1926 Iacob Negruzzi este presedinte al Academiei Romane.
05 Iulie 1923 Moare Theodor Rosetti, in memoria caruia Iacob Negruzzi publica in Convorbiri literare un necrolog.
31 Decembrie 1923 Iacob Negruzzi este sarbatorit cu prilejul implinirii varstei de 80 de ani. Revista Convorbiri literare marcheaza evenimentulk publicand cateva articole, in care se evidentiaza meritele sarbatoritului in miscarea noastra culturala din trecut.
01 Ianuarie 1924 Apare la Bucuresti Cuconul Pantazachi.
01 Ianuarie 1924 - 01 Ianuarie 1925 Ramas singurul in viata dintre fondatorii Junimii, Iacob Negruzzi publica in Convorbiri literare Dictionarul Junimii, scris cu multi ani inainte.
Ultimii ani
01 Ianuarie 1927 Moare sotia sa, Maria Radu Rosetti. Moartea sotiei, dupa 55 de ani de convietuire, va insemna o grea lovitura pentru Iacob Negruzzi.
13 Martie 1927 Are loc sedinta jubiliara pentru sarbatorirea a saizeci de ani de la aparitia Convorbirilor literare, la care Iacob Negruzzi nu poate participa. Sedinta continua peste o saptamana, de aceasta data sub presedentia sarbatoritului. Iacob Negruzzi va rosti un cuvant in care face o succinta caracterizare a rolului Convorbirilor si a activitatii depuse de el vreme de aproape trei decenii in fruntea conducerii revistei.
04 Decembrie 1931 La sedinta solemna a Academiei, consacrata sarbatoririi lui C. Sutzu si Ioan Negruzzi, cu prilejul implinirii varstei de 90 de ani, Octavian Goga va vorbi despre Viata si activitatea lui Iacob Negruzzi. El este sarbatorit de asemenea la Asociatia publicistilor romani si la Ateneul popular din Bucuresti.
Sfarsitul
06 Ianuarie 1932 Orele 19. Se stinge din viata la Bucuresti, scriitorul Iacob Negruzzi, la varsta de 90 de ani. Este inmormantat la Cimitirul Bellu din Capitala.