Autori > Nicolae Iorga
Primii ani
06 Iunie 1871 Noapte de 5 spre 6 iunie. S-a nascut la Botosani, cunoscutul om de cultura Nicolae Iorga. Este primul copil al avocatului Nicu Iorga si al Zulniei (nascuta Arghiropol). Data nasterii a starnit multe controverse, in certificatul de nastere fiind trecuta data de 6 iunie 1871, data cunoscuta si-n autobiografia O viata de om asa cum a fost (vol I. Copilarie si Tinereta). Nicolae mai are un frate, George.
Copilaria
01 Ianuarie 1876 "Eu n-am invatat a ceti si scrie: sint lucruri care mi-au venit de la sine. Nu-mi aduc aminte de niciun ceas de pregatire "pedagogica" pentru a descoperi literele si a le imbina in silabe, care pe urma sa-mi dea cuvantul" (O viata de om asa cum a fost - Vol. I Copilaria si tineretea). La cinci ani, din odaita cu tavanul jos si ferestrile mici de la cucoana Marghioala Vizdogeasa, citea carti intregi atat in limba romana cat si in limba franceza. Limba romana o invata de la mama "limpede, frumos si mai ales puternic si colorat, fara amestecul ziarului, discursului si cartii de succes".
20 Martie 1876 Moare tatal sau, avocatul Nicu Iorga, la doar 37 de ani cauza mortii sale fiind necunoscuta. Nicolae nici nu implinise 5 ani si impreuna cu fratele sau, George, raman orfani de tata.
01 Mai 1876 Dupa moartea tatalui, Zulnia Iorga impreuna cu cei doi copii, Nicolae si George, se muta cu chirie in casa vaduvei Marghioala Vizdogeasa (astazi aceasta casa este Casa Memoriala Nicolae Iorga din Botosani) care le inchiriaza pentru 40 de lei, salonul din fata si odaia de culcare. Pentru a-si intretine familia, Zulnia Iorga cosea si calca rochii doamnelor din mahala.
01 Aprilie 1878 Nicolae Iorga incepe cursurile scolii primare Marchian la Botosani. "Caci n'am avut acolo un prieten, un om care sa se lipeasca de mine, un tovaras sa ma iea la jocuri despre care pana la aceasta vrista nici n'aveam vre-o ideie". (O viata de om asa cum a fost). Clasa a II-a o promoveaza, fiind al treilea din clasa.
01 Septembrie 1880 La 9 ani, Nicolae preda prima lectie de "istoria neamului mieu", inlocuindu-l pe directorul Balasescu. Familia Iorga, macinata de lipsuri, se muta in casa fostului negustor Vasiliu Pirgaru. Erau in permanenta cautare a "casei celei mai bune, care sa fie si ieftena" (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost)
01 Ianuarie 1881 Absolva cursurile scolii primare din Botosani.
01 Septembrie 1881 Incepe cursurile liceului August Treboniu Laurian, din Botosani.
Adolescenta
01 Ianuarie 1886 Nicolae Iorga se muta la Iasi. " Am ajuns astfel, la liceul din Iasi, ceia ce era si o usurare pentru conditiile de viata ale mamei, fratele mieu intrand in acelasi timp la Scoala Militara de acolo". (O viata de om asa cum a fost)
01 Ianuarie 1886 Urmeaza cursurile Liceului National din Iasi, incepand cu clasa a VI-a, dupa ce trece al doilea examenul de admitere, reusind sa obtina si o bursa. "N'am iesit intaiul, biruit, daca nu ma insel, de un sprinten elev negricios din cursul inferior, mai tarziu, prietenul mieu de la Valenii-de-Munte, doctorul Pirvu". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost). Studiaza: limba franceza cu Alexandru Sutu adanc impresionat de compunerea libera pe tema Ioana D'Arc; istoria cu profesorul Alexandru Brandia; limba latina cu profesorul Xenofont Gheorghiu; limba greaca cu filologul de pregatire europeana Vasile Burla; limba germana cu doctorul in filosofie format la cele mai bune scoli din Germania Octav Teodori; matematica cu profesorul Lucescu; la stiinte il avea pe domnul Draghici; orele de musica ii apartineau profesorului Dima; limba romana era cu profesorul Alexandru Philippide ("un om de o imensa lectura, de un spirit ascutit si patrunzator, autorul unor studii despre balada romaneasca si viitorul alcatuitor al unei masive lucrari care pretinde a resolvi, filologic si istoria, chestia originii Rominilor"). "Incredere in mine nu aveam de loc. Mi se parea ca sint cel din urma dintre prosti, incapabil de a face si eu ceva si ca, menit, de altfel, unei morti apropiate, nu voiu fi in stare sa fiu de folos in scurtul termen al unei vieti nenorocite. Notele le luam mai mult din darul de a putea presinta lucurile decat dintr'o cunoastere adevarata a materiei, pentru care n'aveam nici timp, nici gust". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost). Nicolae Iorga lucra la o foaie proprie, pe care o tragea la masina si o dadea abonatilor, in schimbul unei modeste plati in alune. Citeste Revista Noua a lui Hasdeu, face cunostinta cu Delavrancea, Alexandru Vlahuta si participa la duelul Hasdeu-Maiorescu. Prin amabilitatea lui Emanuil Haimann, tanarul Iorga are posibilitatea de a strabate literatura noua din Franta ( Guy de Maupassant, Rene Maizeroy)
01 Ianuarie 1888 Nicolae Iorga trece cu bio examenul de bacalaureat.
01 Septembrie 1888 Nicolae Iorga se inscrie la Facultatea de Litere din Iasi. Frecventeaza biblioteca Scolii Normala unde citeste Tolstoi (Razboi si pace, Anna Carenina, Cazacii), Dostoievschi. Scrie doua studii stiintifice despre Ion Creanga si Veronica Micle.
01 Decembrie 1889 A absolvit Universitatea din Iasi, toti cei patru ani intr-un singur an, si trece examenul de licenta cu calificativul "magna cum laude".
Debutul publicistic
18 Februarie 1890 Nicolae Ioarga debuteaza in ziarul Lupta condus de Gheorghe Panu cu o cronica asupra dramei "Napasta" scrisa de Ion Luca Caragiale, fiind de partea dramaturgului atacat din toate partile pentru noua sa creatie. ("Napasta" a trezit in mine acea nevoie, cu neputinta de invins,d e a sari in ajutorul cui e atacat, in drumul lui sigur si linistit de haita intrigii, in fara careia ranit, dar lovind din rasputeri, cu voluptate, am stat o viata intreaga - O viata de om asa cum a fost). Este felicitat de A.D. Xenopol si de Petru Misir: "... am primit din mainile lii, fara alte explicatii, elegantul volum, abia aparut, al Napastei, cu aceasta dedicatie, perfect caligrafiata dupa obiceiul autorului ei, cu aceste randuri de mana insasi a mie necunoscutului Caragiale: "Criticiului inteligent si constiincios, care a binevoit a ceti intaiu Napasta si a cugeta asupra ei inainte de a scrie asupra-i". (O viata de om asa cum a fost - Vol I - Copilarie si tinereta)
Tineretea
25 Martie 1890 Nicolae Iorga se casatoreste cu fiica magistratului Vasile Tasu, Maria.
01 Aprilie 1890 Nicolae Iorga va desfasura o ampla activitate publicistica, scriind articole si importante articole de critica dar si de istorie a literaturii romane. Colaboreaza la revistele: "Arhiva literara si stiintifica", "Revista noua", "Literatura si arta romana", "Contemporanul", "Drapelul", "Lupta" s.a.
01 Aprilie 1890 Este numit la catedra de latina din Ploiesti. Vasile Gheorghian ii promitea tanarului Nicolae Iorga sa staruie pe langa un colonel amic ca sa fie primit intr-un regiment de cavalerie sa-si poata contiua in liniste studiile peste granita.
01 Iunie 1890 Nicolae Iorga intreprinde prima calatorie in strainatate, in Italia, cu ajutor din partea presedintelui Consiliului de ministri, Teodor Rosetti.
22 August 1890 Nicolae Iorga scrie un articol despre Vasile Alecsandri, care s-a stins din viata secerat de cancer, pentru "Revista Noua".
01 Septembrie 1890 Prin intermediul magistratului Vasile Tasu, Nicolae Iorga il cunoaste pe Ion Luca Caragiale, de curand casatorit cu domnisoara Borelli, in casa din strada Polona. Prin intermediul lui Caragiale, ii cunoaste si pe cei doi buni prieteni: Alexandru Vlahuta si Delavrancea.
01 Octombrie 1890 Primeste bursa Iosif Nicolaescu, in cuantum de 300 lei; Nicolae Iorga intreprinde o calatorie de studii in Franta timp de trei ani. "Asa singur am stat in acesti ani de studii francese, singur cu profesorii miei, cu lucrarea careia in curand m'am consacrat, cu cartile pe care le gasiam pe cheiuri" (O viata de om asa cum a fost - Vol I - Copilarie si tinereta). Nu renunta la pasiunea pentru citit; invata, prin intermediul cartilor, limbile germana, engleza si spaniola. Pentru teza de doctorat trebuia sa intreprida o calatorie in Italia. Redacteaza o petitie catre Papa, pentru a i se incuviinta sa lucreze in Archive. Impreuna cu Gheorghe Kernach si sotia sa, Nicolae Iorga ajunge la Londra.
01 Ianuarie 1891 Sfarsitul anului. Nicolae Iorga paraseste Franta si ajunge la Berlin. Reuseste sa intre la Arhivele de Stat. "Fara regret am parasit Berlinul. Nu lasam in urma niciun profesor de care sa fi fost legat, niciun coleg german, dar absolut niciunul, pe care sa-l fi cunoscut, nicio apropiere de care sa ma fi invrednicit, ba nici macar o prietenie romaneasca de care sa fi fost petrecut la gara si si de la care sa-mi fi picat vreo-data doua randuri de scrisoare". (O viata de om asa cum a fost - Vol I - Copilarie si tinereta). Nicolae Iorga ajunge la Lipsca, Desda, unde-si continua cercetarile la Arhivele de Stat, apoi la Munchen, Venetia, Genova.
01 Ianuarie 1893 Nicolae Iorga obtine diploma de la Hautes Etudes si doctoratul german la doar 23 de ani.
01 Ianuarie 1894 Vara. Nicolae Iorga se reintoarce in tara, dupa anii de studiu ispraviti. Fara a primi ajutorul nimanui, Nicolae Iorga trimite Achivei studii despre calatorii prin "terile noastre in epoca fanariota". Publica intaiul volum din Acte si fragmente privitoare la Istoria Romanilor, apreciate de P.Pierling.
01 Ianuarie 1895 Nicolae Iorga publica volumul Amintiri din Italia.
01 Octombrie 1895 Nicolae Iorga sustine examenul pentru catedra de istorie universala, la Iasi, la recomandarea lui Titu Maiorescu. Obtine catedra de istorie universala a Universitatii din Bucuresti.
01 Noiembrie 1895 Nicolae Iorga tine lectia de deschidere, intitulata "Despre utilitatea studiilor istorice"
01 Ianuarie 1896 Venituri nu avea decat din colaborarile cu ziarele Vatra, Adevarul literar si articolele de literatura straina din Timpul. Dupa terminarea examenelor, Nicolae Iorga cu putinele resurse de care dispunea merge din nou la Roma; este ajutat de Alexandru Lahovary. Viziteaza Florenta, Neapole, Ferrara, Bologna, Ancona. Se imprieteneste cu Constantin Iosif Jirecek, autorul "Istoriei Bulgarilor".
01 Ianuarie 1897 Nicolae Iorga este ales membru corespondent al Academiei Romane, la doar 26 de ani! Nicolae Ionescu se impotriveste spunand ca "a da tineretului beneficii materiale - nici nu stiam ca se platesc saizeci de lei pe coala - inseamna a-l conrupe". In sprijinul lui Nicolae Iorga, intervine Sturza care-i pune la dispozitie retributia de 300 de lei. "O, cu ce bucurie m'am pus la lucru ca sa tiparesc, cu ingrijita litera a lui Socec, pe hartia speciala a colectiei, rapoartele consulilor prusieni!". (O viata de om asa cum a fost - Vol. I - Copilaria si tinereta)
01 Ianuarie 1897 Este rasplatit cu un premiu de 1.000 lei pentru studii istorice asupra Chiliei si Cetatii Albe.
01 Ianuarie 1897 Este propus de Academia Romana pentru un nou premiu pentru volumul I cu Documentele Bistritei. "Vincentiu Babes, batran Banatean cu multe sucituri si mai ales, supus multor influente,a declarat ca nu se poate premia singur primul volum, iar, cand a iesit si al doilea, ca lucrarea s'a exclus de la considerare de vreme ce partea d'intaiu n'a fost premiata". (O viata de om asa cum a fost - Vol. I - Copilaria si tinereta)
01 Ianuarie 1898 Nicolae Iorga intreprinde o noua calatorie de documentare.
01 Ianuarie 1899 Nicolae Iorga, insotit de unul dinte elevii sai, Neagoe Popa, intreprinde o lunga calatorie de cercetare cu privire la vremea lui Mihai Viteazul. Calatoreste la Viena, Haga ("unde-mi propusesem sa vad corespondenta olandesa la Constantinopol") si se intoarce in tara, vizitand orasele Brasov si Sibiu.
01 Ianuarie 1899 Nicolae Iorga isi incepe colaborarea la ziarul L'Independance Roumaine.
01 Ianuarie 1900 Articolele publicate in ziarul L'Independance Roumaine le publica in brosura Opinii pernicioase, partide politice in Romania in secolul al XIX-lea".
Maturitate
01 Ianuarie 1901 Nicolae Iorga publica tratatul "Istoria literaturii romane in secolul al XVIII-lea (1688-1821)", aparuta in doua volume: volumul intai "Epoca lui Dimitie Cantemir - Epoca lui Chesarie de Ramnic" si al doilea volum "Epoca lui Petre Maior - Excursiuni". Binefacatorul sau este Al. Callimachi: "O telegrama iscalita de cineva pe care nu-l vazusem niciodata, cu care n'avusem nicio relatie, nicio atingere, Al. Callimachi, coboratorul lui Dumitrascu, fratele lui Ioan Teodor-Voda Calimah din secolul al XVII-lea, lua asupra-si cheltuielile, ca o multumita pentru felul nepartenitor si pios in care vorbisem de a ai sai Domni in acel secol a carui istorie sufleteasca o scrisesem acum" (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Vol.2 -Lupta)
01 Ianuarie 1901 Nicolae Iorga lucreaza la istoria familiei lui Al. Callimachi. "Ca multamita pentru tiparirea Istoriei literaturii ii propusesem sa scriu din nou, dupa o reusita incercare a lui Xenopol, istoria familiei lui. Pentru aceasta mi s'au adus in saci documente, de multe feluri, intre care am avut bucuria sa gasesc pana si scrisori personale, intime, pe langa cele din monografia fostului mieu profesor, de la dragomanul Ioan Teodor, viitorul Domn. Dar pentru cele patru Domnii ale familiei archivele din strainatate pastrau de sigur un pretios si bogat material. Cu o suma, al carui rest i l-am adus inapoi, am pornit in cercetarea acestui material inedit". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Vol.2 -Lupta). Viziteaza Galitia, Venetia, Suedia si, pentru prima oara, Copenhaga. In Suedia se imprieteneste cu directorul Archivelor, Theodor Westrin.
04 Februarie 1901 Nicolae Iorga se casatoreste cu Ecaterina Bogdan, sora istoricului Ioan Bogdan, la Brasov.
02 Decembrie 1901 Apare revista Samanatorul, sub conducerea lui Alexandru Vlahuta si a lui George Cosbuc.
01 Ianuarie 1902 Articolele din ziarul L'Independance Roumaine le publica in doua brosuri "Un proces de desnationalisare" si "Scene si istorii din trecutul romanesc".
01 Ianuarie 1902 Apar, in doua volume, la editura Minerva, Documentele Callimachi semnate de Nicolae Iorga.
01 Ianuarie 1902 La Editura Minerva ii apare carticica Operele lui Constantin Cantacuzino.
01 Ianuarie 1902 G. Gr. Cantacuzino "m'a rugat sa-i fac placerea de a-i tipari - neaparat boiereste, adeca fara ideia macar a unei rasplatiri boieresti, - "Genealogia Cantacuzinilor", la care s'ar adaugi multele documente inedite pe care le pastra in mari cartoane rosii ... Astfel am putut injgheba si o scurta istorie a familiei pe care am intitulat-o "Despre Cantacuzini", cuprinzand-o in colectie de trei volume - cu Operlee Stolnicului, patru." (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
04 Mai 1903 Nicolae Iorga incepe colaborarea la revista Samanatorul.
18 Mai 1903 Apare primul articol-program in revista Samanatorul. Nicolae Iorga publica in paginile revistei o serie de articole, cronici si note.
01 Ianuarie 1904 Incepe publicarea "Studiilor si documentelor privitoare la istoria Romanilor".
01 Ianuarie 1904 Din pricina unei gripe de vara "care nu parea ca are de gand sa ma paraseasca" porneste spre Severin, pentru a schimba aerul.
01 Ianuarie 1904 Publica volumele "Pe drumuri departate" si "Drumuri si orase din Romania".
01 Ianuarie 1905 O noua stare rea de sanatate in fata careia abdicase si stiinta bunului doctor Teohari, il indeamna pe Nicolae Iorga la un nou drum.
01 Ianuarie 1905 Nicolae Iorga publica cartea "Sate si manastiri din Romania".
01 Ianuarie 1905 Publica cartea "Neamul romanesc in Bucovina", despre domnitorul Stefan cel Mare.
01 Ianuarie 1905 Nicolae Iorga lucreaza la studiul "Negotul si mestesugurile in treutul romanesc".
01 Ianuarie 1905 Lui Nicolae Iorga ii apare in limba germana "Istoria poporului romanesc in cadrul formatiunilor sale de Stat".
13 Martie 1906 Numele lui Nicolae Iorga este asociat cu ideea de initiator al miscarii de protest a tineretului studios impotriva unei reprezentatii cu o piesa franceza jucata pe scena Teatrului National din Bucuresti. Au loc incidente intre studenti si armata.
10 Mai 1906 Apare primul numar al publicatiei Neamul Romanesc; este singura publicatie prin care este exprimata atitudinea lui Nicolae Iorga cu privire la evenimentele politice si culturale, atat din tara cat si din strainatate.
22 Octombrie 1906 Nicolae Iorga paraseste conducerea revistei Samanatorul.
01 Ianuarie 1907 Nicolae Iorga candideaza la alegerile pentru Camera Deputatilor, fiind ales deputat la Iasi. Incepe o lunga cariera de parlamentar, Nicolae Iorga fiind considerat unul din marii nostri oratori.
01 Ianuarie 1907 Nicolae Iorga sustine cursuri de seara la Facultatea de Litere, care se vor dovedi un real succes insa vor fi de scurta durata.
01 Ianuarie 1907 Apare primul volum din "Istoria literaturii romane din veacul al XIX-lea in legatura cu desvoltarea culturala a neamului", ducand expunerea pana la anul 1840.
01 Ianuarie 1907 Apare al doilea volum din "Istoria literaturii romane din veacul al XIX-lea in legatura cu desvoltarea culturala a neamului", ducand expunerea pana la anul 1848.
01 Ianuarie 1907 Apare al treilea volum din "Istoria literaturii romane din veacul al XIX-lea in legatura cu desvoltarea culturala a neamului", ducand expunerea pana la anul 1866.
01 Ianuarie 1908 Nicolae Iorga publica doua volume de documente privitoare la Domnitorul Voda-Stirbei.
01 Ianuarie 1908 Nicolae Iorga lucreaza la Istoria Bisericii romanesti.
01 Ianuarie 1908 Cu banii primiti pe Istoria Bisericii romanesti, Nicolae Iorga plateste suma de 4.000 lei unui fotograf de la Ploiesti si incepe refacerea casutei de la Valenii de Munte. "Si astfel povara chiriei si lipsa de bani a ziarului mi-au dat ideia de a ma muta cu totul aici, intemeind cu bani de la prieteni, deveniti actionari - si ce mari contabili am avut, tot unul si unul, perfecti la socoteli, dar fara nici un ban in casa Sambata, la plata celor trei sute de lei aur ai lucratorilor prieteni! - ceia ce de mult visasem: tipografia mea, si pentru ce ziar, dar si pentru o larga editura romaneasca. (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta).
01 Ianuarie 1908 Cea dintai publicatie tiparita la tipografia din Valenii de Munte a fost Istoria bisericii romanesti. "Se tiparia in acelasi timp cand in odaita de langa culoarul in care-mi gramadisem cartile indispensabile, celelalte fiind depuse pentru ani de zile la Liga Culturala. ... O, nu e usor sa te faci teran la treizeci si sase de ani! Numai, gramaditi in doua camarute si cu batrana mea mama, patru copii dormiau somnul vristei lor fericite". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta).
01 Ianuarie 1908 Nicolae Iorga este invitat sa tina ofiterilor din Calea Victoriei, conferinte despre trecutul armatei romane. De aici ii vine ideea de a scrie "d'intaiu istorie a luptelor noastre".
02 Iunie 1908 Se inaugureaza cursurile Universitatii Populare de vara de la Valenii de Munte.
01 Ianuarie 1909 Nicolae Iorga publica "Cuvantari de inmormantare si pomenire din veacul al XVII-lea pana la 1840".
01 Ianuarie 1910 Nicolae Iorga este cofondator al Partidului National-Democrat.
01 Ianuarie 1911 Nicolae Iorga tine discursul de receptie intitulat "Doua conceptii istorice", ca membru titular al Academiei Romane.
01 Ianuarie 1911 Nicolae Iorga publica "Scrisorile domnesti".
01 Ianuarie 1911 Nicolae Iorga publica o scurta presintare a istoriei noastre, Breve storia dei Romeni, tiparita la tipografia personala din Valenii de Munte.
01 Ianuarie 1912 Nicolae Iorga publica "Scrisorile de boieri".
01 Ianuarie 1912 Nicolae Iorga publica in brosura doua studii despre Manastirile Hurez si Neamtu.
01 Septembrie 1913 Nicolae Iorga face o calatorie la Belgrad. Este invitat de catre Rege la dineu. "In Serbia am putut vedea si omul care lucrase cu dibacie pentru impacarea popoarelor crestine din Balcani ca sa le arunce asupra Turcilor si sa inlocuiasca dupa victorie orice influenta contrara prin aceia a Rusilor sai: Hartvig. (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
01 Ianuarie 1914 Nicolae Iorga publica cartea "Cinci conferinte despre Venetia".
01 Ianuarie 1914 Nicolae Iorga este invitat la Venetia pentru centenarul Ateneului Venetian. Petrece la Viena 2 saptamani, lucrand intens la studiul "Venetia in Marea Neagra".
01 Ianuarie 1914 Nicolae Iorga il viziteaza de doua ori pe Ionel Bratianu, in casa sa.
01 Iunie 1914 Dupa zece ani de lucru, Nicolae Iorga termina studiul "Istoria Imperiului Otoman".
01 August 1914 Cu prilejul comemorarii mortii tragice a domnitorului Brancoveanu, Nicolae Iorga publica lucrarea Istoria delle revoluzioni della Vallachia.
01 Ianuarie 1915 Nicolae Iorga publica studiul "Buletinul sectiei istorice" despre Venetia politica in Marea Neagra pe vremea lui Dobrotici, creatorul Dobrogii, dar si inainte si dupa dansul; acest studiu va fi publicat si in limba franceza.
01 Ianuarie 1915 Nicolae Iorga tine conferinta "Albania si Romania".
01 Ianuarie 1915 In perioada neutralitatii Romaniei, Nicolae Iorga tine la Academia Romana conferintele "Carpatii si luptele dintre Romani si Unguri", "Sarbi, Bulgari si Romani in Peninsula Balcanica in evul mediu", "nute despre Ungaria" iar la Universitate studiile "Desvoltarea ideii de unitate nationala" si "Istoria Romanilor din Ardeal si Ungaria". In paralel, ingrijeste doua volume din Hurmuzaki si lucreaza la marea colectie a lui Helmolt, la invitatia lui Armin Tille.
01 Ianuarie 1916 La Craiova, Nicolae Iorga le vorbeste ranitilor de Romani si Sarbi si celebra la Institutul sud-est european intoarcerea biruitoarea a regelui Petru in capitalasa sa.
01 August 1916 Printr-o telegrama, Ioan Bratianu il anunta pe Nicolae Iorga intrarea in razboi a Romaniei si-l chema la Bucuresti. Nicolae Iorga are ideea unui ziar al frontului. Bratianu nu este prea incantat de idee. 'Ziarul s'a facut de fapt, si nu l-a cetit nimeni, cu cata credinta si pricepere erau puse intr'insul" (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
01 Octombrie 1916 Casa de la Valenii de Munte este destinata "oficiului porcilor" . "Oficiul porcilor nu inseamna de altfel, cum aveam dreptul s'o cred, identificarea zoologica a locuitorilor elor noi, ci fabrica de jamboane instalata acolo". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta). Tipografia este intrebuintata ca loc de inchisoare, iar "dorinta cea mare a ocupantilor era insa aceia de a-mi gasi biblioteca. O parte, cu pretioase tiraje a parte, cu brosuri extrem de rare, cu carti purtand dedicatii si insemnari, era la dispozitia lor, ca si un numar de documente uitate, intre altele actul cel mai vechiu de la strabunul galeongiu, imediat dupa 1760. Din ea n'a ramas absolut nimic: totul s'a furat ori s'a ars. Din cele perdute, oastasii nostri, cercetand la Budapesta prada cartilor, n'au gasit, cu fragmente din corespondenta tipografiei si din corepondente straine, decat lucrarea lui Vlahuta despre Grigorescu si frumoasa carte a d-lui Gerola despre monumente venetiene ale insulei Creta". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
01 Octombrie 1916 Nicolae Iorga se refugiaza, impreuna cu familia, la Iasi, unde tipareste Neamul Romanesc, la indemnul lui A. Cusin. "S'a oferit sa scoatem din nou Neamul Romanesc si mi-am dat sama imediat ce folos moral ar putea sa iasa pentru miile de descurajati si desorientati, si contra tradatorilor cari foiau in toate partile, reaparitia unei foi care ar avea toata libertatea, si ceva mai multa autoritate decat ziarele iesene in care partidele-si publicau lincedele comunicate si comentarii: Evenimentul lui Grceeanu si Miscarea lui Mirzescu. Asa a aparut, in formatul unei fituici, ziarul mieu, care indata s'a raspandit in cercurile militare, mergand pana la spitalele de raniti, unde doua mari talente, cu consacrare universala, d-ra Ventura, alergata imediat in tara parintilor sai, si d. George Enescu, aduceau mangaiere unor suflete credincioase si devotate". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
14 Decembrie 1916 Nicolae Iorga rosteste un discurs in Parlamentul refugiat la Iasi, care a starnit un amplu ecou.
01 Ianuarie 1917 Nicolae Iorga incepe insemnarile zilnice, care vor face obiectul volumului Memorii, publicat in sapte volume.
01 Ianuarie 1917 Se infiinteaza la Botosani o scoala pentru viitorii ofiteri, din care face parte si fiul cel mare al istoricului. Cu aceasta ocazie, Nicolae Iorga accepta invitatia colonelului Vasescu "sa vorbesc tinerilor acestora cari vor acea misiunea sa ajute cu sacrificiul lor total la refacerea partriei imbucatite". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
01 Mai 1918 Nicolae Iorga este izgonit din redactia ziarului Neamul romanesc. Un timp isi scoate ziarul intr-o odaie din casuta preotului Andriescu de la biserica Banu. "Cand tifusul a patruns in familia parintelui, am trecut la niste odaite din vecinatate in dosul agentiei Maximovici, tocmai la capatul unei curti de o nespusa murdarie. Iar ca locuinta am fost bucuros ca mi s'a permis sa ma asez in cateva odai de la Mitropolie, asa de intunecoase, incat, toamna, iarna, in umbra imensei cladiri bisericesti, lumina tinea cam intre zece si patru ... Dedesuptul celor trei odaite ale mele erau oplositi niste ucenici de cantari din Basarabia, cari, baieti fara cunostinta de ale lumii, faceau foc pe scanduri, iar fumul venia sa adauge la placerile resedintii mele." (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
08 Noiembrie 1918 Nicolae Iorga participa la comemorarea domnitorului Mihai Viteazu si aducerea moastelor din Rusia de catre d. Girboviceanu. "S'a facut de Sfintul Mihai o comemorare din acelea care cu greu se pot uita. Capul, sacra titva din care scapasera luminile fulgeratoare, a fost asezat, incununat de lauri, intr-un sicriu de stejar, umplut cu cele mai vechi bucati de brocard pe care le cuprindea vesmintaria Mitropoliei. Regele, Regina, Printul Mostenitor, caruia i se ridicase pedeapsa, la o manastire din Moldova, pentru una din acele greseli de tanar care trebuie sa se faca numai odata - si era bucuros ca putusem contribui la o mai blanda judecare a ei - represintantii vicili si militari ai aliatilor Romaniei "neutre", erau de fata, incunjurati de o multime imensa, care alergase la biserica in ciuda zapezilor asa de inalte si a vremii deosebit de aspre. Era ca o impartasire mistica cu cel ami glorios trecut inainte de a pasi la realisarea acelor ursite de care vorbia inscriptia pusa de mine pe mormantul, acuma gol, de la Dealu: asteptand indeplinirea Scripturilor". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Lupta)
01 Ianuarie 1919 - 01 Ianuarie 1940 Nicolae Iorga desfasoara o impresionanta activitate ca profesor, conferentiar, orator parlamentar, autor de sinteze istorice si culturale. Intreprinde calatorii in strainatate pentru cursurile de la Sorbona.
01 Ianuarie 1919 Nicolae Iorga publica o istorie a vechii Albanii, in limba franceza.
01 Ianuarie 1919 Ii apare la Iasi "Drepturile Rominilor asupra teritoriului lor national", tradusa si in limba daneza de d. Bezdechi.
01 Ianuarie 1919 Nicolae Iorga lucreaza la volumele stiintifice "Constantin Brancoveanu" si "Cantemir Batranul" (publicata in 1931 la Cluj)
01 Ianuarie 1920 Ii apare primul volum din Istoria literaturilor romanice, publicata in trei volume.
01 Ianuarie 1920 Nicolae Iorga publica volumul "Viata femeilor in trecutul romanesc".
01 Ianuarie 1921 Nicolae Iorga publica volumul "Izvoarele contemporane asupra miscarii lui Tudor Vladimirescu", cu ocazia implinirii a o suta de ani de la asasinare.
01 Ianuarie 1921 Nicolae Iorga publica studiul "Istorie a vechii arte romanesti", la care se alipea un numar mare de ilustratii.
01 Ianuarie 1922 Apare al doilea volum continand conferinte despre doamnele noastre, intitulat "Femeile in viata neamului nostru".
01 Ianuarie 1922 Apare "Istoria poporului romanesc in cadrul formatiunilor sale de Stat" tradusa de d-na Enache Ionescu, o fosta eleva a lui Nicolae Iorga, la 17 ani de la aparitia ei in limba germana!
01 Ianuarie 1922 Nicolae Iorga merge la Paris unde tine conferinte la Sorbona "in care am tratat despre caracterul medieval al formelor bizantine intinse asupra peninsulei balcanice, din a caror autonomie, tolerata de Impreiu, trebuiau sa se desfaca mult mai tarziu constiintele nationale; ele au fost adunate indata supt acest titlu: Formele bizantine si realitati balcanice". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Spre inseninare)
01 Ianuarie 1923 - 01 Ianuarie 1924 Primeste invitatia de a vizita Cehoslovacia si Polonia "dand conferintre in centrele universare ale acestor teri de o asa de energica revenire la viata nationala libera si asa de mandre sa arate opera impunatoare realisata in asa scurta vreme". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Spre inseninare)
01 Ianuarie 1923 Nicolae Iorga publica volumul "Roumains et Tchecoslovaquees, resume de trois conferences faites a l'Universite de Prague en 1923".
01 Ianuarie 1923 Apare carticica Note plone de Nicolae Iorga, cuprinzand impresiii din Polonia.
01 Ianuarie 1923 Conferintele tinute in diverse orase se regasesc in volumul "Choses d'Orient et de Roumanie".
01 Ianuarie 1924 Nicolae Iorga publica "Cinq conferences sur le Sud-Est de l'Europe".
01 Ianuarie 1924 Nicolae Iorga colaboreaza la publicatia Revue de Geneve, "publicatie foarte stimata in lumea internationala".
01 Ianuarie 1924 Academia Romana publica volumul "Note polone".
01 Ianuarie 1925 Nicolae Iorga publica lucrarea ilustrata "La Roumanie Pittoresque" la editura Ramurile din Craiova.
01 Ianuarie 1925 Nicolae Iorga publica brosura "Coup d'oiel sur l'art roumain", aparuta la Geneva.
01 Ianuarie 1925 Lui Nicolae Iorga ii apare "L'ornamentation du vieux livre roumain" cu ocazia congresului bibliotecarilor de la Paris.
01 Ianuarie 1925 Nicolae Iorga tine conferinta "Scriitorii realisti in Romania ca marturi ai vietii sociale din vremea lor" la Sorbona.
01 Ianuarie 1926 Primeste invitatia de a vizita tarile scandinave "pe care nu le cunosteam in de ajuns". Viziteaza Danemarca, Copenhaga, Stockholm, Upsala.
01 Ianuarie 1926 Nicolae Iorga lucreaza intens la "opera cea mai grea si mai insemnata, poate si mai riscata, din scrisul mieu stiintific, aceia pe care am intitulat-o, cu oarecare indrazneala, Essai d'une synthese de l'histoire de l'humanite". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Spre inseninare)
01 Ianuarie 1927 Apare "Guide historique de la Roumanie" de Nicolae Iorga.
01 Ianuarie 1927 Nicolae Iorga este invitat sa tina conferinte la Universitatea din Roma ("am vorbit acolo despre legaturile noastre de rasa fireste, despre locul nostru in latinitate, supt forma sintesei romanesti in ansamblul latin, dar si despre aspectele pitoresci ale Romaniei, iar, in alt cerc, despre Eminescu, incercand si o prefacere a lui in italieneste, cu pastrarea masurii, ritmului.") si cea din Neapole ("pentru o conferinta despre raporturile noaste cu acea Italie meridionala"). Aceste conferinte vor aparea in volumul ilustrat Conferenze italiene sulla nazione romena.
01 Ianuarie 1927 Nicolae Iorga insoteste delegatia Romaniei la al doilea congres de bizantropie, desfasurat la Belgrad. La Belgrad, Iorga este primit de regele Alexandru, "in odaia sa de lucru plina de carti".
01 Ianuarie 1927 Nicolae Iorga publica carticica In Serbia de dupa razboiu.
01 Ianuarie 1928 Nicolae Iorga publica intinsa "Istorie a invatamantului".
01 Ianuarie 1928 Lui Nicolae Iorga i se joaca drama in versuri, Cleopatra, la Teatrul National, "in care opuneam legendei unei ispititoare femei scricate, - fermecatoarea de la Alexandria, pe care a rapus-o glacialul dispret al lui Octavian a doua zi dupa brutalele imbratisari ale lui Antoniu, - pe mandra pastratoare a ideii imperiului universal, asa cum o formase si mentinuse in cateva milenii Orientul pentru ca s'o primeasca geniul militar al lui Alexandru-cel-Mare." (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Spre inseninare)
01 Februarie 1928 Nicolae Iorga ajunge la Paris unde tine conferinta "Franta din Cipru".
01 Martie 1928 Nicolae Iorga trece prin Madrid pentru a ajunge in Portugalia.
01 Martie 1928 La intoarcerea din Portugalia, Nicolae Iorga tine o serie de conferinte la "Cercul filosofic" din Milano.
01 August 1928 Participa la congresul de istorie de la Oslo. "In cursul receptiilor, am vazut pe regele atat de cetatean si pe imperioasa-i sotie, o princesa de Anglia. Se acolo cu d. Karagea am mers la Stockholm, pe care l-am putut vedea din nou si acum in tot ragazul admirandu-i tesaurele de arta populara si oprindu-ma cu mirare inaintea inca unei sabii de-a lui Voda Brincoveanu". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Spre inseninare)
01 August 1928 Nicolae Iorga este ales decan al Facultatii de Litere.
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga merge la Paris. La Sorbona tine seria de conferinta despre Armenia Mica.
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga publica in limba franceza conferintele de la Sinaia. "Carticica bine ilustrata dupa obiectele din Museul de la Bucuresti, a placut; s'ai dat, fara ca eu sa fi staruit pentru aceasta, o frumoasa editie italiana, cu aceleasi clisee ale noastre, si una olandesa, in tot asa de bune conditii". (Nicolae Iorga - O viata de om asa cum a fost - Spre inseninare)
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga publica cursul de la Sorbona despre "caracterul comun al institutiilor din Sud-Estul Europei".
01 Ianuarie 1929 Preocupat de problema reformei agrare, Nicolae Iorga publica carticica "Evolutia chestiei rurale in Romania".
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga publica volumul "Problemele de istorie universala".
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga reediteaza Istoria literaturii romanesti si Istoria armatei romanesti (tiparita in 1910 si 1919).
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga publica sinteza Fapte si suferinta in Ardeal.
01 Ianuarie 1929 Pe baza conferintelor de la Bucuresti, Nicolae Iorga publica volumul "Teri Scandinave: Suedia si Norvegia".
01 Ianuarie 1929 Nicolae Iorga publica carticica "O mica tara latina. Catalonia"
01 Ianuarie 1929 Lui Nicolae Iorga i se joaca piesele "Fratele pagan" (tragedia unuia din fratii lui Radu-Voda Mihnea din legatura de harem pe vremea turcirii tatalui") si "Fiul cel pierdut" pe scena Teatrului National. Piesa de teatru "Frumoasa fara trup" este reprezentata la Chisinau, insa nu reprezinta un succes.
01 Aprilie 1929 Nicolae Iorga participa la comitetul de istorie intrunit la Venetia.
01 Iulie 1929 Nicolae Iorga tine cursurile de vara de la Valenii de Munte si se ocupa si de fetele de la Scoala de Misionare.
01 Ianuarie 1930 Nicolae Iorga este invitat de comunitatea romanilor din America. Este primit cu mare bucurie de romani si de ministrul Romaniei, d. Davilla. Nicolae Iorga ramane in America pentru doua luni.
01 Ianuarie 1930 Nicolae Iorga participa la al treilea congres de studii bizantine, in Grecia.
01 Martie 1930 Nicolae Iorga ajunge in Italia, la Tulin.
01 Aprilie 1930 Nicolae Iorga este invitat in Anglia, sa tina conferinte pentru prestigioasele universitati, Oxford si Cambrige.
01 Ianuarie 1931 Apar primele doua volume din volumul Memorii, publicat in sapte volume; Nicolae Iorga scria note zilnice, evenimentele fiind insemante in seara fiecarei zile.
01 Ianuarie 1931 Nicolae Iorga publica volumul mai putin cunoscut "Trei piese simple pentru oameni modesti".
27 Ianuarie 1931 Nicolae Iorga intreprinde o calatorie in Statele Unite ale Americii.
19 Aprilie 1931 - 06 Iunie 1932 Nicolae Iorga este ales Prim-ministrul Romaniei. Nicolae Iorga a preluat puterea intr-o perioada neprielnica, tara noastra aflandu-se intr-o puternica criza economica.
Ultimii ani
01 Ianuarie 1934 Lui Nicolae Iorga ii apar titlurile: Byzance apres Byzance, Histoire de la vie byzantine, O viata de om - asa cum a fost (autobiografie in 3 volume) si Oameni care au fost.
06 Aprilie 1934 Inceta din viata, mama sa, Zulnia Iorga, la longeviva varsta de 93 de ani.
01 Ianuarie 1936 Apare primul volum din Sfaturi pe intunerec, cuprinzand o selectie din conferintele sale radiofonice rostite incepand cu anul 1920.
01 Ianuarie 1936 Apar primele doua volume din Istoria romanilor, urmatoarele opt volume vor fi publicate pana in anul 1940.
01 Ianuarie 1936 Parlamentul Romaniei il numeste profesor pe viata, impreuna cu doctorul Gheorghe Marinescu.
24 Februarie 1938 Nicolae Iorga noteaza ultimul eveniment din Memorii. Astfel sunt publicate evenimente la care a asistat, cuprinzand aproape 21 de ani din viata lui Nicolae Iorga.
01 Ianuarie 1939 Apar in doua volume, toate poeziile lui Nicolae Iorga: vol. 1 - 1917 si vol. 2 - 1940.
01 Ianuarie 1939 Apar 2 volume semnate Nicolae Iorga, "Romania cum era pana la 1918" (vol. I - Romania Munteana si vol. II - Moldova si Dobrogea) si "Neamul Romanesc in Ardeal si Tara ungureasca la 1906".
01 Ianuarie 1939 Nicolae Iorga tipareste volumul "Drumuri si orase", cuprinzand notele sale de calatorie, incepand cu anul 1903.
01 Ianuarie 1939 - 01 Ianuarie 1940 Apare o selectie din "Discursurile parlamentare ale lui Nicolae Iorga", publicat in trei volume.
01 Ianuarie 1940 Apare al doilea volum al Sfaturilor pe intunerec, cuprinzand conferintele radiofonice pana la sfarsitul anului 1938.
01 Ianuarie 1940 Nicolae Iorga publica, in doua volume, "Histoire des Roumains de Transylvanie et de Hongrie".
01 Iunie 1940 Nicolae Iorga participa la cursurile Universitatii Populare de vara de la Valenii de munte, ultima sa participare.
01 Septembrie 1940 Publicatiile conduse de el, Neamul romanesc si Cuget clar, inceteaza sa mai apara.
06 Septembrie 1940 Nicolae Iorga este pensionat, desi fusese numit profesor pe viata in urma cu 4 ani de catre Parlamentul Romaniei.
Sfarsitul
27 Noiembrie 1940 Nicolae Iorga este ridicat de la vila sa dela Sinaia, de catre o eschipa a Garzii de fier, sub conducerea lui Traian Boieru.
27 Noiembrie 1940 - 28 Noiembrie 1940 Noaptea. Nicolae Iorga este asasinat in padurea Strejnicul, judetul Prahova.
28 Noiembrie 1940 Dupa aflarea tristei vesti a asasinarii lui Nicolae Iorga, 47 de universitati si academii din intreaga lume au arborat drapelul in berna,