Autori > Gala Galaction


    Primii ani    Copilaria    Adolescenta    Debutul editorial    Debutul literar    Tineretea    Maturitate    Ultimii ani    Sfarsitul   

Primii ani


   16 Aprilie 1879    S-a nascut scriitorul Grigore Pisculescu, cel ce va fi cunoscut in literatura sub numele de Gala Galaction in comuna Didesti, judetul Teleorman. Tatal sau, Nicolae Pisculescu, era arendasul mosiei Didesti. Originar din Gura Ialomitei, avusese o tinerete aventuroasa, pusa insa sub semnul chiverniselii. Pana sa devina arendas al mosiei Didesti, calatorise mult, intreprinzand afaceri rentabile, atat in tara cat si in Orient si in toata Peninsula Balcanica. Cunoaste limba greaca si limba turca. Mama, pe nume Chiriachia, era fiica proistosului Constantin Ostreanu, parohul bisericii Sf. Teodor din Rosiorii de Vede.

Copilaria


   01 Ianuarie 1886 - 01 Ianuarie 1888    Grigore Pisculescu urmeaza primele doua clase primare in comuna Didesti.

   01 Ianuarie 1888    Toamna. Grigore Pisculescu este inscris in clasa a treia primara la scoala din Rosiorii de Vede

   01 Iunie 1890    Grigore Pisculescu absolva clasa a patra primara la Rosiorii de Vede.

   01 Septembrie 1890    Elevul Grigore Pisculescu intra in clasa intai la Liceul Sf. Sava din Bucuresti. Si fie ca nu avea rude mai apropiate in capitala, fie din dorinta de a-l sti supravegheat si indrumat cu mai multa atentie, Nicolae Pisculescu isi instaleaza fiul la internatul liceului.

   01 Ianuarie 1892    Moare tatal sau, Nicolae Pisculescu.

Adolescenta


   01 Ianuarie 1894    Grigore Pisculescu este un cititor pasionat al revistei Vieata condusa de Alexandru Vlahuta. Isi trimite aici, spre publicare intaia sa incercare literara.

   01 Ianuarie 1895    Ramasa vaduva, mama scriitorului paraseste comuna Didesti si se stabileste in Bucuresti, intr-o casuta modesta pe strada Semicercului la nr. 3

   01 Ianuarie 1895    Elevul Grigore Pisculescu paraseste internatul Liceului Sf. Sava, locuind mai departe cu familia sa.

   01 Ianuarie 1895    Pisculescu ia contact cu miscarea socialista, devenind un admirator entuziast a lui C.Dobrogeanu-Gherea, participand la intrunirile muncitoresti din sala Sotir.

   01 Ianuarie 1896    Dupa modelul Fratilor Goncourt, incepe sa redacteze un jurnal intim: "Ma straduiam, in acest jurnal, sa privesc lucrurile, operele de arta si pe oameni, asa ca Fratii Goncourt. Cautam sa fiu, in notatiile mele, amanuntit, revelatoriu, ascutit, original! ... precum erau Fratii Goncourt, in notatiile lor" (Gala Galaction - Marturisirea literara). Intentiile initiale se estompeaza insa dupa catva timp, deviaza pe poteci laturalnice. Fiind prieten bun si coleg cu I.G.Duca, fecior de boier, care frecventa balurile, cursele de cai si cluburile bucurestene de la acea vreme, Galaction recolteaza de la acesta toate cancanurile lumii in care se invartea, consemnandu-le "cu exactitate, cu patima" in jurnalul sau intim.

   01 Ianuarie 1896    In timpul studiilor liceale la Sf. Sava, Gala Galaction intemeiaza o trainica si frumoasa prietenie cu Tudor Arghezi (elevul Ion N. Theodorescu). Pe scriitorul Tudor Arghezi l-a cunoscut la cenaclul lui Alexandru Macedonski, din strada Povernei. Momentul intalnirii si imprietenirii lor a avut intensitatea unei adevarate revelatii si ramane unul memorabil: "Asadar, ne-am cunoscut in salonul lui Alexandru Macedonski, intr-o seara de iunie. Dupa ce am iesit din casa maestrului, am facut impreuna o plimbare mai lunga si am ajuns sub teii, toti o floare, de la Sosea ... El citise nu stiu ce despre muzica lui Wagner si-mi spunea ideile lui intr-un fel timbrat si indiscutabil. Baietandrul asta era o energie originala si un hotar sufletesc aparat cu vehementa ... Am fost prieteni definitivi din acea seara" (Gala Galaction - Despre Tudor Arghezi)

   01 Ianuarie 1896    In timpul studiilor liceale la Sf. Sava, Gala Galaction intemeiaza o trainica si frumoasa prietenie cu Tudor Arghezi, N.D.Cocea si V. Demetrius. Aveau loc reuniuni literare, organizate cu regularitate, in casa de pe strada Semicercului nr. 3, unde mai participau si alti elevi cu preocupari literare si artistice: Mihail Pascanu, Charles Drouhet, D. Caracostea, Iuliu Dragomirescu, I.G.Duca, viitorul actor Alexandru Radovici. Ambianta acelor reuni a fost evocata pe larg in romanul La raspantie de veacuri.

   01 Ianuarie 1896    De dragul prietenului Tudor Arghezi, Gala Galaction fiind cu un an mai mare, se decide sa nu mai invete nimic si ramane repetent. Astfel devine coleg cu prietenul sau si tovaras de aspiratii literare.

   01 Ianuarie 1896    Impreuna cu alti colegi de liceu, editeaza revista Zig-Zag, recenzata elogios in ziarul Adevarul din 8 mai 1896.

   01 Ianuarie 1896    Sub semnatura Grigore Pisculescu, publica in paginile revistei Zig-Zag un articol despre Alexandru Macedonski, care-i atrage stima poetului.

Debutul editorial


   18 August 1896    Alexandru Macedonski ii publica in nr. 24 din Liga ortodoxa, articolul Dintr-un carnet, semnat Grigore Pisc, articol prilejuit de moartea lui Traian Demetrescu.

Debutul literar


   07 Octombrie 1896    In Adevarul ilustrat publica schita Pe terasa semnata Grigore Pisculescu.

Tineretea


   07 Octombrie 1896    In colaborare cu prietenul sau Mihail Pascanu, Gala Galaction scrie poezia Tablou uitat, care apare in Liga ortodoxa.

   10 Noiembrie 1896    Articolul despre Alexandru Macedonski scris de Grigore Pisculescu este reprodus in Liga ortodoxa.

   09 Decembrie 1896    Gala Galaction publica in Adevarul ilustrat schita Harpistul Dionis.

   03 August 1897    Gala Galaction publica in nr. 113 al ziarului Aurora din Rosiorii de Vede poezia Aurora mistica, semnata Grigore Pisculescu

   01 Septembrie 1897    Publica in nr. 2-4 din Revista moderna poezia Pe lyra, semnata Grigore Pisculescu.

   01 Ianuarie 1898    Gala Galaction isi da seama ca paginile jurnalului sau nu erau ceea ce trebuiau sa fie, continand lucruri neesentiale, nesemnificative. Intr-un moment de autocontrol, arunca in foc tot ceea ce redactase, inaugurand un nou jurnal, cu o alta viziune si pe alte coordonate, dupa modelul Fratilor Goncourt, pe care l-a tinut pana la sfarsitul vietii sale.

   01 Februarie 1898    Soseste la Bucuresti scriitorul francez Sar (Josephin) Peladan. In catedrala Sf. Iosif de langa Liceul Sf. Sava, Gala Galaction il observa "cum statea in banca, la o sfanta liturghie, si cum urmarea, adancit si cucernic, evolutia divinului serviciu". Atitudinea lui Sar Peladan il tulbura. Mai tarziu isi va da seama ca poetul mistico-simbolist "oscila intre proroc si sarlatan".

   01 Iunie 1898    Gala Galaction termina Liceul Sf. Sava din Bucuresti.

   01 Iulie 1898    Impreuna cu N.D.Cocea, merge la Manastirea Agapia, unde-o cunoaste pe Zoe Marcoci, care era sora "in ascultare" (in faza preliminara intrarii in monahie). Intre tanarul vizitator al manastirii si Zoe Marcoci se infiripa o idila. Nascuta la 1 mai 1867, din tainica legatura a maicii Elipidia Cocea cu calugarul Marcoci, Zoe traieste numai intre chiliile manastirii. Cu 12 ani mai in varsta decat el, ea il cucereste pe Gala Galaction prin puritatea sufleteasca, prin devotiune si pietate crestina. Sora Zoe renunta la monahie, dar il convinge pe Gala Galaction sa paseasca definitiv pe drumul vietii religioase. "La varsta de 19 ani am avut norocul sa intalnesc pe fiinta exceptionala care era sa fie sotia mea de mai tarziu si a carei pietate si curatenie sufleteasca fara pereche erau sa inraureasca, definitiv, asupra hotararilor si asupra pasilor mei in viata".

   01 Septembrie 1898    Se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. "Anul scolar, voi sa zic universitar, 1898-1899 a fost in viata mea sufleteasca un an de mari reviziuni si de neasteptate noi orientari. Am urmat patru cursuri si mi se pare ca in afara de indatoririle regulamentare"

   01 Octombrie 1898    Literatura si arta romana condusa de N. Petrascu il solicita pe Gala Galaction sa rezume, in paginile revistei, cursurile de filosofie tinute de Titu Maiorescu si C. Dimitrescu-Iasi.

   25 Noiembrie 1898    Gala Galaction publica, sub pseudonimul Yang, rezumatul cursului de "Istoria filosofiei antice" de C. Dimitrescu-Iasi in paginile revistei Literatura si arta romana.

   25 Decembrie 1898    Tot sub pseudonimul Yang, publica rezumatul cursului de "Istoria filosofiei moderne" de Titu Maiorescu, in revista Literatura si arta romana. El refuza sa mai rezume cursurile lui C. Dimitrescu-Iasi deoarece nu mai corespundeau convingerilor sale intime, de esenta religioasa. In articolul Seria a doua, Gala Galaction mentiona: "C. Dimitrescu-Iasi era fragmente un ateu si contactul spiritual cu acest om mi se parea, in acele zile, o reala durere".

   01 Ianuarie 1899    Criza sufleteasca a lui Gala Galaction capata asemenea proportii incat il departeaza de la cursurile de filosofie ateista. Cand N. Petrascu insista sa-i mai trimita, pentru revista Literatura si arta romana, rezumatele acestor cursuri, ii raspunde: "N-am mai calcat in sala prelegerilor de filosofie de la Paste ... Eu am rumpt, pentru totdeauna, cu trecutul meu, cu toata filosofia timpului, cu toate ideile pe cari (nu atat anul trecut, cat in ceilalti ani) le-as fi primit, entuziasmat, la catedra de filosofie"

   01 Septembrie 1899    Gala Galaction paraseste Facultatea de Litere si de Filosofie din Bucuresti.

   01 Septembrie 1899    Gala Galaction se inscrie la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Bunul sau prieten, Tudor Arghezi, se retrage la Manastirea Cernica, imbracand rasa monahala pentru o perioada de cativa ani. "Porneam pe o cale noua, nu din greseala, nici din pripeala, ci dupa lungi cercetari in inima proprie si in inima unui amic intim. Si fapt este ca acest prieten - azi idolul entuziasmelor literare romanesti - a imbracat haina calugareasca, in Manastirea Cernica, in aceeasi toamna in care eu m-am inscris student la teologie" (Gala Galaction in confesiunea "La Facultatea Teologica din Bucuresti")

   25 Noiembrie 1899    Publica in paginile revistei Literatura si arta romana articolul Iulia Hasdeu, semnat Grigore Pisculescu. Finalul articolului este inaltator: "Doamne, vezi pe cel nevrednic si prea slab; cugetul meu - pasare ostenita si pribeaga - intinde-i ramura cea verde a Fericitei ei Credinte; primeste in pacea Ta cea negraita sufletul ce ti se frange, Doamne! Topeste pamantul simtirii mele in isopul indurarii Tale. Fa din inima mea cadelnita de aur Templului Tau si din simtirea ei mireasma de tamaie Slavei Tale"

   25 Martie 1902    Gala Galaction scrie si publica nuvela Moara lui Califar in revista Literatura si arta romana.

   01 Ianuarie 1903    Pana la terminarea Facultatii de Teologie, Gala Galaction nu are decat preocupari de studiu.

   01 Ianuarie 1903    Isi trece examenul de licenta in teologie cu teza "Minunea din drumul Damascului"

   01 Ianuarie 1903    Gala Galaction tipareste in brosura "Minunea din drumul Damascului"

   17 Aprilie 1903    Se casatoreste cu Zoe Marcoci, care paraseste manastirea.

   01 Decembrie 1903    Gala Galaction pleaca la Universitatea din Cernauti pentru a-si pregati doctoratul in teologie.

   01 Ianuarie 1904    Pregatirea doctoratului la Cernauti il sustrage pe Gala Galaction de la preocuparile literare.

   01 Ianuarie 1904    La Bucuresti, Tudor Arghezi si V. Demetrius scot revista Linia dreapta. Bunii sai prieteni nu-si uita amicul plecat la Cernauti si-l incurajeaza sa le trimita noi lucrari.

   15 Aprilie 1904    In paginile revistei Linia dreapta, Gala Galaction publica nuvela Il osandesc juratii? Semneaza pentru prima data cu pseudonimul Gala Galaction, asa cum este cunoscut in literatura romana.

   01 Iunie 1904    Tot in revista Linie dreapta, Gala Galaction publica Scrisori catre Simfoza.

   25 Februarie 1905 - 25 Septembrie 1905    Gala Galaction publica in Literatura si arta romana primele sapte Scrisori catre Simforoza.

   26 Octombrie 1905    Ii scrie prietenului sau N. Petrascu, informandu-l ca a planuit un volum de treizeci de Scrisori catre Simforoza, al carui scop este sa explice "credinta in Christos, pusa in incredere si cu bravura, nu numai in lumina, dar chiar in focul celor mai emancipate idei de astazi"

   01 Septembrie 1906    Gala Galaction publica nuvela Adamova in nr. 9 din Revista idealista.

   01 Februarie 1907    In nr. 2 din Revista idealista, Gala Galaction publica nuvela Copca-Radvanului.

   18 Noiembrie 1907    Ii apare schita Soleima in ziarul Viitorul.

   01 Noiembrie 1908 - 01 Decembrie 1908    Gala Galaction publica nuvela Un testament in Revista idealista, nr. 11-12.

Maturitate


   01 Ianuarie 1909    Gala Galaction obtine titlul de doctor in teologie.

   01 Ianuarie 1909    Gala Galaction este numit defensor ecleziastic pentru Episcopia Olteniei si a Curtii de Arges. In aceasta calitate avea misiunea sa cerceteze si sa ancheteze la fata locului singur sau impreuna cu organele judiciare oficiale, diferitele abateri savarsite de fetele bisericesti din cuprinsul episcopiei. Aceasta functie a jucat un rol important in evolutia destinului scriitoricesc al lui Gala Galaction: "Aceasta slujba a mea care ma indatora sa strabat tara in lung si in lat, sa ma reintalnesc cu holdele din copilarie, sa urc plaiurile Mehedintului, sa innoptez langa Olt, langa Jiu si langa Dunare, sa razbat padurile Argesului si ale Valcei, a facut sa izbucneasca, in inima mea, de sub frunzele scuturate a zece ani de teologie, pare ca un popor navalnic de ghiocei si de viorele". (Gala Galaction - Marturisire literara)

   01 Februarie 1910    Bunul sau prieten N.D.Cocea scoate revista Viata sociala, in ale carei pagini Gala Galaction avea sa participe frecvent. "Socotesc ca Cocea a avut un rol determinant in viata mea si in manifestarea mea literara. El este cel ce mi-a dat branci in Viata sociala din care aveam sa ies un scriitor militant".

   01 Februarie 1910 - 01 Ianuarie 1911    Gala Galaction publica in Viata sociala nuvelele: De la noi, la Cladova; In padurea Cotosmanei; Gloria Constantini; Dionis Grecoteiul; Langa apa Vodislavei; Andrei Hotul; Viteazul Jap si retipareste Moara lui Califar, Adamova si Copca-Radvanului.

   01 August 1911    Publica un articol despre poeziile lui Cincinat Pavelescu in Viata romaneasca; urmeaza o indelungata colaborare cu aceasta revista.

   01 Ianuarie 1912    Gala Galaction devine corespondent al revistelor Flacara, Rampa, Teatrul

   01 Ianuarie 1912    Nuvela Il osandesc juratii? este retiparita cu titlul Gheorghe Catalina, in Almanahul Dimineata si Adevarul pe anul 1912.

   01 Ianuarie 1913    Gala Galaction publica articole in ziarul Infratirea.

   01 Ianuarie 1914    Apare primul volum de schite si nuvele scris de Gala Galaction: Bisericuta din Razoare.

   01 Ianuarie 1914    Tipareste o succinta biografie a lui Eminescu la Bucuresti.

   01 Ianuarie 1915    Primeste premiul Academiei romane pentru volumul Bisericuta din Razoare, in urma raportului prezentat de Barbu Stefanescu-Delavrancea.

   12 Februarie 1915 - 07 Februarie 1916    Gala Galaction si Tudor Arghezi se afla la conducerea revistei Cronica. Atat Gala Galaction cat si Tudor Arghezi pledau pentru neutralitatea Romaniei, pentru neangajarea tarii in primul razboi mondial.

   19 Februarie 1915    Gala Galaction publica in paginile revistei Cronica, articolul Amicul meu Tudor Arghezi: "Ne infatisam astazi, alaturi, in fruntea revistei Cronica. Tovarasia aceasta va parea unora curioasa. Unii cititori ai lui Arghezi vor gasi ca paginile mele miros prea mult a biserica. Unii cititori ai mei vor gasi ca nu-mi sta bine alaturi de Arghezi. Si unii si altii, de vor avea bunavointa, se vor dumiri curand. Nu e vorba sa impacam ori sa ametim apucaturile si convingerile noastre. Suntem prea sinceri ca sa ne amagim cu o asa iluzie. Ramanem fiecare cum suntem. Tovarasia noastra joaca pe o singura tatana: sa spunem din toata inima si cat mai frumos ceea ce gandim"

   01 Noiembrie 1915    Eugen Lovinescu publica un articol in Rampa in care-l ataca public, cu violenta pe Gala Galaction, etichetandu-l drept "vandut nemtilor"

   22 Noiembrie 1915    Gala Galaction publica articolul Vulpea si strugurii sau dl. Lovinescu moralist in Cronica: "Sunt vandut nemtilor si eu! Pe ce? Fireste, pe parale. Dar dl. Lovinescu stie ca am, de sapte ani, o functie publica de oarecare importanta. Averea, onoarea si linistea multor familii sunt in mana si la discretiunea mea. Ma cunoaste preotimea din tara romaneasca. Sa caute dl. Lovinescu pe preotul care sa fie in stare sa afirme ca i-am luat un ban de o para, traficand puterea si nevoile lui! Dl. Lovinescu stie, ori poate s-o afle, ca sunt zilnic cautat de fel de fel de solicitatori - unii drepti, altii strambi, unii nevoiasi si sinceri, altii prefacuti si lacomi ... Sa cerceteze dl. Lovinescu in dreapta si in stanga, cine a venit la mine sa ma roage ceva si a platit, macar cu un pahar de bere, concursul solicitat! Vandut nemtilor! Dar puteam sa gasesc bani, cu gavanul, in preajma mea, sub perna mea, la picioarele mele, numai sa fi voit sa bat din picior, sa iasa bani! Ce era sa caut dupa ei tocmai la legatia germana?"

   01 Ianuarie 1916    Publica cel de-al doilea volum de nuvele si schite: Clopotele din Manastirea Neamtu.

   01 Ianuarie 1916    Gala Galaction publica volumul La tarmul marii.

   04 Octombrie 1918    Apare primul numar din revista Spicul, editata si condusa de Gala Galaction. Isi inceteaza aparitia dupa cel de-al doilea numar din lipsa de fonduri.

   01 Noiembrie 1918    Gala Galaction publica primele cinci capitole din romanul Margo (ramas neterminat) in revista Cartea vremii.

   01 Ianuarie 1919    Dupa primul razboi mondial Gala Galaction a fost acuzat din nou, de filogermanism, de practizare cu armatele ocupante. Capetele de acuzare constau in faptul ca, in timpul ocupatiei germane, a ramas in Bucuresti si ca el ar fi autorului manifestului demobilizator aruncat in spatele frontului romanesc din Moldova. Desi a ramas in Bucuresti in timpul ocupatiei, datorita in primul rand greutatilor impuse de familia sa, cu patru copii mici, Gala Galaction nu a simpatizat catusi de putin cu armatele germane, fiind permanent insufletit de un cald patriotism, de inalta satisfactie morala pentru biruintele ostasilor romani.

   01 Ianuarie 1919    In urma acuzatiilor care i s-au adus, desi neintemeiate, Gala Galaction este inlaturat din functia de defensor ecleziastic, ramanand realmente fara nici o posibilitate materiala de a-si intretine familia.

   01 Ianuarie 1919    Gala Galaction devine colaborator permanent al ziarelor: Socialismul, Chemarea, Lumea noua, Cuvantul liber, Avantul, Luptatorul. O parte din articolele publicate le reuneste in volumul O lume noua.

   01 Ianuarie 1920    Apare volumul Raboji pe bradul verde semnat Gala Galaction.

   01 Ianuarie 1920    Gala Galaction se dedica unei vaste si migaloase munci de traducere a Bibliei, care va dura aproape doua decenii.

   01 Ianuarie 1922    Gala Galaction incepe sa colaboreze la Dimineata.

   01 Aprilie 1922    La 43 de ani, Gala Galaction ia hotararea de a intra in cinul clerical.

   20 Septembrie 1922    Gala Galaction este uns diacon.

   21 Septembrie 1922    Gala Galaction este uns preot.

   01 Ianuarie 1924    Tipareste volumul Toamne de odinioara.

   01 Ianuarie 1924    Gala Galaction colaboreaza la Lumea.

   01 Ianuarie 1926    Gala Galaction publica doua exegeze teologice: "Cartea crestinului ortodox sau meditare la rugaciunea Domneasca" si "Piatra din capul unghiului".

   16 Aprilie 1926    Gala Galaction porneste spre Ierusalim, din Constanta, la bordul vaporului Dacia. Trece prin Bosfor, prin fata Stambulului, strabate Marea Marmara, intra apoi in Marea Mediterana si face primul popas la Haifa. De aici se indreapta spre Iafa, unde ajunge la Tel-Aviv si apoi la Ierusalim.

   28 Iulie 1926    Publica in Dimineata o suita de foiletoane despre impresiile de calatorie de la Ierusalim.

   01 Septembrie 1926 - 01 Ianuarie 1940    Gala Galaction este profesor la Facultatea de Teologie din Chisinau, la catedra de Exegeza Noului Testament.

   01 Ianuarie 1927    Colaboreaza la Sinteza si Cugetul liber.

   01 Ianuarie 1927    Apare Noul Testament in traducerea lui Gala Galaction.

   01 Ianuarie 1929    Gala Galaction tipareste volumul de schite si nuvele: Caligraful Tertiu.

   01 Ianuarie 1929    Lui Gala Galaction i se anuleaza in mod arbitrar premiul pentru proza acordat.

   03 Iulie 1929    Tudor Arghezi este indignat de retragerea premiului pentru proza acordat prietenului sau, Gala Galaction, si-si revarsa aceasta indignare intr-un pamflet publicat in Bilete de papagal in care califica aceasta masura abuziva a oficialitatilor vremii drept "un fenomen de salbaticie", "fenomen monstruos si bastard in ritmul sufletesc al poporului nostru".

   01 Ianuarie 1930    Vede lumina tiparului cel dintai roman scris de Gala Galaction, Roxana.

   01 Ianuarie 1930    Gala Galaction reuneste impresiile de calatorie din Ierusalim in volumul In pamantul fagaduintei.

   04 Ianuarie 1931    Unul dintre cei mai apreciati filologi, J. Byck, in articolul In jurul Sfintelor Scripturi preciza: "Pana la traducerea Noului Testament de catre Gala Galacgtion si a Psalmilor, de catre acelasi in colaborare cu preotul Vasile Radu, noi nu am avut texte biblice intr-o romaneasca moderna si literara".

   22 Mai 1931    Publica in paginile ziarului Dimineata confesiunea "La Facultatea Teologica din Bucuresti".

   01 Ianuarie 1932    Gala Galaction publica al doilea roman: Papucii lui Mahmud

   28 Noiembrie 1932    Gala Galaction publica articolul Orasele amintirii.

   01 Ianuarie 1933    Intreprinde o calatorie la Muntele Athos (Grecia) cu scopul de a vizita manastirile ortodoxe de aici.

   01 Ianuarie 1933    Gala Galaction primeste premiul Societatii Scriitorilor Romani.

   01 Ianuarie 1933    Lui Gala Galaction ii apare romanul: Doctorul Taifun

   16 Aprilie 1933    Gala Galaction publica evocarea Intaiul Paste petrecut in Bucovina, in paginile ziarului Dimineata. "Plecasem acolo intr-o iarna crancena, slab la imbracaminte, slab la punga si manat numai de ganduri romantico-teologice ... Daca as fi fost eu singur, situatia n-ar fi avut nimic extraordinar - cati studenti nu se duc, cantand, macar ca viforul le sufla in fata! Dar eram casatorit si neprevederea mea si lipsa mea de bun-simt in viata au inceput sa-mi recolteze spini si palamida"

   09 Iunie 1933 - 09 Octombrie 1933    Gala Galaction publica impresiile calatoriei din Muntele Athos in Dimineata.

   01 Ianuarie 1934    Gala Galaction primeste Medalia Meritul Cultural, clasa a II-a.

   01 Ianuarie 1935    Gala Galaction publica romanul: La raspantie de veacuri, in doua volume.

   01 Ianuarie 1935    Pentru romanul La raspantie de veacuri, Gala Galaction primeste Premiul National de proza.

   01 Ianuarie 1936    Gala Galaction participa la un concurs literar international, organizat la Roma, cu tema "Pitorescul Italiei". La acest concurs aveau dreptul sa se inscrie numai cetateni straini, cu o singura lucrare care sa nu depaseasca 25.000 de cuvinte. Gala Galaction participa cu poemul in proza Pe Gianicolo, intr-o dimineata de august pentru care primeste premiul al treilea.

   30 August 1936    Gala Galaction publica poemul in proza Pe Gianicolo, intr-o dimineata de august in Adevarul literar si artistic.

   01 Ianuarie 1938    Apare traducerea integrala a Bibliei, realizata de Gala Galaction impreuna cu eruditul preot Vasile Radu. Gala Galaction si Vasile Radu au recurs la textele originale, in limbile ebraica si elina. Noul Testament a fost transpus in romaneste de Gala Galaction direct din limba greaca.

   01 Ianuarie 1938 - 01 Ianuarie 1941    Gala Galaction colaboreaza la Revista Fundatiilor Regale, Adam, Romania, Romania literara, Revista romana.

   01 Ianuarie 1941 - 01 Ianuarie 1947    Gala Galaction este profesor de Exegeza Vechiului Testament la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

   01 Ianuarie 1942    Impresiile calatoriei din Muntele Athos le reuneste ca o anexa a volumului in Gradinile Sf. Antonie.

   01 Ianuarie 1942    Apare volumul In gradinile Sf. Antonie.

   01 Ianuarie 1942    Gala Galaction publica Rita Craita, fantezie dramatica, in trei acte.

   01 Ianuarie 1942    Este distins cu Premiul National pentru proza.

   01 Ianuarie 1944    Gala Galaction publica o brosura despre Alexandru Vlahuta.

   01 Ianuarie 1945 - 01 Ianuarie 1946    Gala Galaction colaboreaza la Jurnalul de dimineatam, Drapelul, Ultima ora, Adevarul, Lumea, Contemporanul si altele.

   01 Ianuarie 1946    Gala Galaction este ales deputat in Parlament.

   01 Ianuarie 1947    Gala Galaction publica volumul Mangalia, in care descrie istoricul si pitorescul oras de pe tarmul Marii Negre.

   01 Ianuarie 1947    In calitate de deputat, Gala Galaction a participat la un Congres interparlamentar pentru pace, desfasurat la Cairo.

   01 Ianuarie 1947    Gala Galaction primeste medalia Meritul Cultural, in grad de comandor.

   01 Ianuarie 1947    Gala Galaction este ales membru activ al Academiei Romane.

   01 Ianuarie 1947    Gala Galaction este vicepresedinte al Societatii Scriitorilor Romani.

   01 Ianuarie 1949    Apare primul volum din editia definitiva Opere de Gala Galaction ce cuprindea volumele de schite si nuvele: Bisericuta din Razoare, Clopotele din Manastirea Neamtu, La tarmul marii si Caligraful Tertiu.

Ultimii ani


   01 Ianuarie 1954    Gala Galaction este membru in Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Bucurestilor.

   01 Ianuarie 1954    Gala Galaction primeste Ordinul Muncii, clasa intai.

   01 Ianuarie 1955    Gala Galaction este ales membru titular onorific al Academiei Romane.

   01 Ianuarie 1955    In urma unei comitii cerebrale, Gala Galaction paralizeaza si este tintuit pe patul de suferinta.

Sfarsitul


   08 Martie 1961    La varsta de 81 de ani si dupa 6 ani de suferinta, marele om de cultura, teolog si scriitor Gala Galaction a trecut la cele vesnice. Gala Galaction este inmormantat in cimitirul Manastirii Cernica

© 2007 Audio Carti - Carti Audio