Autori > Grigore Ureche
Letopisetul Tarii Moldovei - Capitolul 69
De Imparatiia Tatarasca si de obiceiul lor si cat loc coprinde Tara Tatarasca
Aicea nu multu vom poméni de tătari, carei să află că suntu limbă bătrână și din ceput vitéji și pănă astăzi vedem că s-au ținut tot în ce au apucatu. Tartariia sau cumu-i zicu unii Țara Tătărască, este împărățiie mare, că nu numai ceasta ce este la Crâm, ce în toate părțile să lățéște și cu putére mare, de coprinde loc multu, o parte mare de Evropa și Sarmațiia toată de la Asia cu Sțitiia sau Sireca, ce-i zic acum Cataio. Numele ș-au luat țara de la apa ce-i zic Tartar, care cură într-acélea părți ce-i zic Magog. Iară lăcuitorii își zicu Mongul. Stă această țară spre miazănoapte. Dispre răsăritu au împărățiia cea putérnică a Hinneai, dispre amiazăzio Indiia cu apa Ganghes, ce-i zice cartea noastră Fison și apa Oxus, iară dispre apus Marea Caspium și Țara Leșască, de acolo să apropie de Moscu și dispre apus cu Marea de Ghiață. Văzduhul aceștii țări este neastâmpăratu, că vara acéle tunete de groaznice suntu, cât de frică mulți mor din oameni și suntu călduri mari și aciiași frigu și omeți mari și acélea vânturi suntu de mari, câtu de multe ori să tâmplă de oprescu pre om călătoriu cu calul și-l surpă jos, copacii din rădăcină oboară și multe pagube fac. Iară niciodată nu ploao, vara foarte puțin și când ploao de-abiia jilăvéște pământul.
Rodéște acéia țară grâu, orezu și de altă pâine, mătase să face, imbir, scoarță dulce, piper, raventu, zahar, mușcatinu, smoală, pre alocurea și aur și argintu scotu, iară vin pre puține locuri să face, că la țara Cataiia nu să face. Află-să și stinci négre de piiatră de facu foc cu dânsa, deaca o sapă și arde în loc de lémne pentru lipsa lémnelor; de toate dobitoacile să află multe.
Află-să scris în cărțile tătarilor că împăratul lor hrănéște 10.000 de iepe albe, numai de mulsu lapte și ține 20.000 de vânători, că zicu că fără de samă să află pasări multe.
Împăratu întăiu au pus de féliul lor pre unul ce l-au chiematu Hanul, ca să fie judecata pre dânsul și acéstu nume Han s-au chiematu în toți hanii dipre numele acestuia, câți au urmatu pre urma lui, cum și la Eghipet Faraon, apoi Potolomeiu, la Râm Chesar. Și din sămânța lui Hanu, toți sultanii s-au tras și au lățitu împărăția aceasta de la Țara Sinarilor pănă la Ochiianu, pănă la marea ce-i zicu Caspium. Pre urma lui au stătut loc hanu, carile au născut pre Zain hanu al treilea, împăratu ce-l poreclescu unii Batti, acesta au prădatu Rusiia, Țara Leșască, Slijiia, Moraviia, Țara Ungurească. Al patrulea hanu, ficiorul lui Bati, Temir Cutlu, carele îi zicu Tamerlanu și să află acesta la istorie scris pentru vrăjmășiia carile toată Asiia au prădatu, de au arsu pănă la Eghipetu. Acesta au biruitu pre Baiazit împăratul turcescu și l-au prinsu viu și în cătuși de aur l-au băgatu și l-au băgat în cușcă, de l-au purtat prin toată Asia. Al cincilea din Temir Cutlu, fiiu-său cel mai mare Temir țaru au stătut împăratu, carile zicu că au pieritu la prusi în războiu, bătându-să cu crijacii. Al șaselea, fiiu-său Mahmetu țar, al șaptelea Ahmetu țariu, acesta au născutu pre Șahmetu, al optulea împăratu. Iar la țara Cataiului întăi au împărățitu Tinhis, al doilea Cui, al treilea Barhim, al patrulea Alam, al cincilea Mongu, al șaselea Cublai.
Tătarii suntu oameni războinici, suferitori la toate nevoile, nu grijăscu de avuție, ci de izbândă și de foame rabdă cu săptămâna. Și unde va să facă oaste de grabu și nu-i locu direptu hrana să să zăbovască și de o săptămână mănâncă, ca să fie sătul, să nu flămânzască. Războiul nu este așa tare câtu-i de groaznicu, pentru năvala și gâlceava și de ar răbda multu cum li-i năvala, niminea nu le-ar sta înainte; ce din năvală mare, pre lesne dau dosul și din fugă rășchirându-să, de multe ori poftorescu războiul și cumu-i năvala cu groază a o sprijeni, așa și goana cu primejdie a-i goni, că din fugă să întorcu și izbândescu și așa lucrul ce vor să facă de grabu să apucă, că unde-i auzi numele, acolo îl și vezi.
Aceștea nu lăcuiescu în case, fără numai în orașu mare, în carile de
multe féliuri de oameni lăcuiescu, niguțătorescu, agonisescu și în câmpi
după pășune cu dobitoacile umblă. În loc de case poartă cotigi, ales în
Țara Tătărască cea pustie. Că Tartariia în multe să împarte, că țara
cea mică, carea stă cătră Evropa, intre Nipru și intre Don să închide și
într-însa Crâmul este, unde le zicem la Piericopu. Iară Tartariia cea
pustie în care multe oarde suntu, întăi Zagatar, ce este Sțitia, intre
Emmaum și Cataio, cu crăiia Tangut și alte multe oarde de coprinde
cumu-i Zavolha, Cazanul, nohaii, tumănii, shibénii, hiianii,
cosahiianii, astinhaveanii, chirhesarii, baschirdarii, molgomozorii, și
altile multe suntu, carile n-am vrut să le mai scriem. Ce Zavolha și
Cazanul, Vasilie cneazul Moscului le-au lipitu de împărățiia lui iar
nohaii suntu dincolo de Volga împrejurul mării ce-i zic Caspium și apa
Iaih și alte locuri ce-s lăcuitori mulți și pre multe locuri suntu și
bogați, de nu să țin cu prada, ca aceștiia ce-i vedem noi, ce cu
agonisită. Și ape multe să află și bălți nu numai păscoase și cu
agonisită, ci într-unile să află atâta mărgăritariu de multu, de nu este
nici de un prețu. Ci de acéstea a tătarilor destul am poménitu, ci
iarăși de altile să arătăm, că multe am avea a scrie de dânșii, că de
multe ori am pățit și nevoie de cătră dânșii și nu numai noi, ce toate
țările câte-s pinprejurul lor, mai apoi să nu ne arătămu istorici de
lucrurile altor țări.
Letopisetul Tarii Moldovei - Capitolul 69
Aceasta pagina a fost accesata de 649 ori.