Autori > Ionel Teodoreanu
A. P. Samson - Calistrat Hogas si debutul meu
Profesor de limba romana il aveam pe Calistrat Hogas. Intr-un rand ne-a dat o teza trimestiala, sa descriem fosforescenta marii, reproducand din memorie trasaturile care ne-au impresionat mai mult, dintr-o descriere a acestui fenomen, facuta - daca nu ma insel - de Flammarion. Cetisem bucata pe care trebuia s-o reproducem insa pentru prima oara, pornind de la sugestiile pe care mi le dadea aceasta descriere a lui Flammarion, am incercat sa vad eu singur, cu ochii mei, fenomenul de care era vorba. Consecintele acestui efort, datorita caruia imi confundam pentru prima oara imaginatia mea launtrica cu expresia ei verbala, au fost ca am insirat pe doua pagini de caiet, cu scris marunt, vreo optzeci sau o suta de metafore, prin care cautam sa redau cat mai fulgurant, mai plastic, fosforescenta marii.
La lectia urmatoare, Hogas a intrat in clasa cu teancul de teze intr-o mana si cu o teza separata in cealalta mana. S-a asezat linistit la catedra si, falfaind in aer teza singulara, a exclamat congestionat:
"-Cine-i porcul care se numeste Ionel Teodoreanu?"
I-am raspuns atunci, ridicandu-ma din banca:
"-Nu ma numesc decat Ionel Teodoreanu".
"-Esti un porc totusi fiindca debutezi in literatura cu un plagiat."
Iar dupa o mica pauza:
"-Ia sa-mi spui acum, baietele, de unde a i furat imaginile astea?"
As putea spune ca acesta a fost debutul meu in literaura. Belsugul imaginatiei mele, pe care abia acum il descoperisem eu insumi, a fost socotit de scriitorul Calistrat Hogas ca un furt literar. De la aceasta epoca si pana la saisprezece ani am umplut un sac intreg cu caiete de toate marimile pe paginile carora sint consemnate mii de metafore prin care cautam sa exprim absolut tot ce vedeam. Aveam de pilda un caiet de 100 de pagini intitulat Zestrea lunii. In el sint trecute exclusiv metafore prin care am cautat sa exprim toate frmele si fizionomiile acestui satelit al pamantului.
In acest timp, concomitent cu o felurita activitate exclusiv metaforistica, care devine mijlocul cel mai simplu, cel mai direct de exprimare, incepeam sa inregistrez toate realitatile din jurul meu, in legatura mai ales cu viata omeneasca, purtand asupra lor jduecati mai degraba amare decat optimiste. Judecati pe care, in literatura publicata de mine pana acum, nu le-am exprimat decat fragmentar, in Medeleni, de exemplu, si mai sistematic in ultimul meu roman, Bal mascat.
In publicistica am debutat la revista-pamflet Hiena, unde am publicat grupuri de metafore din sacii mei. Apoi am scris la Insemnari literare, revista care aparea la Iasi dupa razboi, la Viata romaneasca, unde am publicat primul volum din Medeleni, iar in timpul din urma foarte rar in revistye si mai mult in volum.
A. P. Samson - Calistrat Hogas si debutul meu
Aceasta pagina a fost accesata de 996 ori.