Autori > Titu Maiorescu
Citate de Titu Maiorescu
Niciodata mintea nu conduce; ea arata numai alternativele. Directiunea finala o hotaraste inima (Titu Maiorescu)
Toti avem o dubla existenta: o existenta in noi si o existenta in constiinta despre noi a celuilalt. (Titu Maiorescu)
A lui lira multicolora a rasunat la orice adiere ce s-a putut destepta din miscarea poporului nostru in mijlocia lui. in ce sta valoarea unica a lui Alecsandri? in aceasta totalitate a actiunilor sale literare. (Titu Maiorescu)
Inteligenta vioaie e un ferment care lucreaza cu atat mai puternic cu cat e mai rar. (Titu Maiorescu)
Tineretea e totdeauna o enigma, varsta matura e dezlegarea enigmei. (Titu Maiorescu)
Usoara sau nu, critica a fost si va ramane o lucrare necesara in viata publica a unui popor. (Titu Maiorescu)
Critica, fie si amara, numai sa fie dreapta, este un element neaparat al sustinerii si propasirii noastre, si cu orice jertfe si in mijlocul a oricator ruine trebuie implantat semnul adevarului! (Titu Maiorescu)
Prin negura egoismului nu strabate lumina adevarului, nici caldura frumosului. (Titu Maiorescu)
Cultura e o sarcina care cere si consuma neintrerupt puterile vitale ale unei natiuni. (Titu Maiorescu)
Toti avem o dubla existenta: o existenta in noi si o existenta in constiinta despre noi a celuilalt. (Titu Maiorescu)
Propria experienta este cea mai buna scoala; numai ca taxele acestei scoli sint prea scumpe; le platesti de regula sub forma unei adanci suferinti si, cand ti-ai castigat testimoniul absolutoriu, ai ajuns adeseori la sfarsitul vietii si este prea tarziu ca sa te mai folosesti de el. (Titu Maiorescu)
Cauza nu este nimic altceva numai acel lucru fara care consecinta lui poate fi imaginata, ci este acela cu care consecinta lui este data in mod necesar. (Titu Maiorescu)
Notiunile sint dar productul cel mai important, productul specific al ratiunii omenesti. Insa ele se modificsa, schimba continutul, devin mai abstracte, dupa cum se modifica si progresul cunostintelor omenesti. (Titu Maiorescu)
O teorie este numai atunci invinsa, cand i se ingaduie realizarea cea mai perfecta si totusi i se arata tocmai atunci viciul in insasi conceptia ei. (Titu Maiorescu)
Originalitatea este o insusire eminenta, cand e vorba de idei, dar, cand e vorba de ortografie, nu-si are locul. (Titu Maiorescu)
Dupa multimea sinonimelor se judeca bogatia unei limbi si gradul de fineta al deosebirilor intelectuale intr-o natiune. (Titu Maiorescu)
Cu cat cugetarea se poate exprima mai iute si mai exact, cu atat limba e mai buna. (Titu Maiorescu)
Cuvintele sint un element national, fara indoiala. Spiritul national al acestei limbi sta mai ales in partea spirituala a acestei limbi, in intelesul speicific al cuvantului ei. (Titu Maiorescu)
Limba nu este rezultatul unei conventiuni intre oameni invatati, ci este un product instinctiv al poporului intreg. (Titu Maiorescu)
Stilul este exagerat cand intelesul sau intensitatea cuvintelor izolate covarseste intensitatea gandirii ce vor sa exprime in impreunarea lor. (Titu Maiorescu)
Stilul devine greoi cand numarul de cuvinte intrebuintat este prea mare pentru ce au sa exprime. Stilul greoi provine din intelegerea grea a celui ce scrie, si cine face vorbe multe la idei putine are o cauza foarte fireasca pentru aceasta. (Titu Maiorescu)
Orice scriere este o intrebuintare de semne vazute cu scop de a destepta prin ele certe gandirii. (Titu Maiorescu)
Scrierea este un mijloc general de intelegere si prin urmare trebuie sa recurgem totdeauna la principiile generale intru stabilirea ei. (Titu Maiorescu)
Desteptul care stie multe, dar nu vrea sa impartaseasca nimic, arata la fel ca omul de rand, care ar vrea sa impartaseasca multe, dar nu stie nimic. (Titu Maiorescu)
In lupta intre civilizatia adevarata si intre o natiune rezistenta nimiceste natiunea, dar niciodata adevarul. (Titu Maiorescu)
Progresul se face combinand partea erorii si dezvoltand partea adevarului. (Titu Maiorescu)
Citate de Titu Maiorescu
Aceasta pagina a fost accesata de 1007 ori.