Autori > Titu Maiorescu
Mihai Eminescu - Prelectiunea domnului Titu Maiorescu
Prelectiunea domnului Titu Maiorescu
tinuta Duminica 2 martie 1880.
Artele in educatiune
In prelectiunea de duminica profundul cugetator mai intai recapituleaza rezumatul prelectiunilor psihologice precedente, deosebirea intre constiinta luminoasa si cea intunecata, memorativa, apoi, continuand a expune, si explica jocul perceptiunilor si ideilor in constiinta, vibratiunile corespunzatoare fiziologice in nervi, creieri, ne dezvaleste, ne face sa vedem in noi, in conglomeratul celulelor centrale, o lume noua, proprie, o lume ideala.
In evul nostru, in aceasta lume ideala este deosebirea intre frumos si urat, bun si rau; in noi este fericirea si nefericirea, nu afara de noi.
Deci educatiunea sa nu tinda numai la castiguri din lumea reala, la folosuri materiale care pe nimeni n-au facut fericit, ci sa dezvolte bunurile din lumea ideala, perceptiunea frumosului, ideile de bine si de adevar. Astfel, solidificandu-se conglomeratul celulelor centrale, cunostinta de sine, va creste capitalul puterilor latente, fortele in potenta (in individ, natiune ca si in umanitate) si numai asa - tocmai ca dinamitul - un moment dat aceste forte vor deveni patente, se vor manifesta in fapte mari, in opere stralucite de muzica, pictura sau poezie.
Prelectiunile d-lui T. Maiorescu sunt de cea mai mare importanta. Auzim ca se vor publica intr-o brosura. Asteptam cu nerabdare.
5 martie 1880
Mihai Eminescu - Prelectiunea domnului Titu Maiorescu
Aceasta pagina a fost accesata de 732 ori.