Autori > Titu Maiorescu
Titu Maiorescu - Cateva aforisme
- O masura a oamenilor si a lucrurilor este propria lor umbra.
- Omul rau se pierde prin partea sa cea buna, omul bun, prin partea sa rea.
- Don Quijote credea ca morile de vant sunt uriasi. Oamenii de rand cred ca uriasii sunt mori de vant.
- Salbaticii din America schimbau aurul si margaritarele pentru cioburile de oglinda din Europa. Asa fac si copiii, si multi dintre noi raman copii toata viata.
- Respectul exagerat pentru intregimea cugetarii impiedica actiunea. Caci orice fapta este o veriga rupta dintr-un lant infinit si omul activ este din capul locului condamnat la fragment.
- Oare paraul de la munte ar fi asa de limpede si de voios daca n-ar fi rece?
- Fereste-te de a da sfaturi. Problema e prea grea si raspunderea mare. Tu dai sfatul dupa natura ta. Aceasta insa rareori se potriveste cu natura celui ce te intreaba. Altfel spui tu, altfel intelege el. Sfatuind prudenta, produci slabiciune, si unde cereai tarie se aplica violenta. Un element strain s-a introdus in sufletul celuilalt, si el si-a pierdut masura.
- Nu cere de la parau cuprinderea marii, nici de la deal cuprinderea muntelui. In intelesul celor mari sta si intelesul celor mici, dar niciodata dimpotriva.
- Nemarginit iti este dorul: cum vreai sa incapa in realitatea marginita? Totdeauna ramane un prisos: disperare sau ironie.
- Treapta dintai pe care ne inaltam e un altar de jertfa.
- Studiul creierilor sa inlocuiasca stiinta sufletului? Cine cunoaste mecanismul clavirului poate sa ghiceasca felurimea nemarginita a melodiilor?
- Intre un diamant si o gramada de pietris cui i-ar fi alegerea grea? Asa, intre aprobarea unui om cuminte si aplauzele zgomotoase ale multimii.
- Cu drept cuvant s-a zis licenta poetica, si nu licenta poetului. Numai cea dintai este iertata.
- Cine are vocatiune? Cel ce in momentul lucrarii se uita pe sine.
- Unii inainteaza prin protectie, multi prin supunerea oarba la opinia altora, cativa prin impotrivire energica la tot ce dezaproba, croindu-si viata dupa a lor individualitate. Toate aceste cai pot duce la tinta numai sa fie urmate cu statornicie. A-si schimba deodata felul, a deveni energic din pasiv ce erai, a te arata independent din supus ce ai fost, aceasta nimiceste succesul vietii.
- Mijlocul e superior scopului si-i regleaza valoarea. Prin urmare, fraza iezuitilor trebuie intoarsa: mijlocul justifica scopul.
- Ce liberal e Beethoven in orchestratie! Tot instrumentul e intrebat sa-si dea parerea si reproduce pe raspunderea sa ideea principala. Ideea principala castiga astfel o varietate de fete originale, e cand inalta, cand burleasca, cand trista si cand voioasa, si in impresia totala ramane o lume armonica aparte, adevarul humor al omenirii.
- Pazeste-te a doua zi dupa un succes.
- Este lipsa de dreapta cugetare cand cineva, pentru a se justifica de o fapta, arata cauza care a produs-o. Fireste ca tot ce se intampla pe lume are o cauza. Dar a o explica nu va sa zica a se justifica.
- Neputandu-se modifica oamenii dupa perceptele morale ale religiunii, s-a modificat aplicarea preceptelor dupa oameni.
- Arta vietii? Rezerva discretiune, cumpatare, in genere negatiune si in rezumat abnegatiune.
- Care e folosul artelor? Dar care e folosul folosului?
- Cand curentul electirc se repede dintr-un loc in altul, numai o parte a lui merge pe firele vazute; o alta parte strabate prin ascunsul pamantului. Tot asa, in lumea inteligentei cuvantul pronuntat este numai un fragment al raportului dintre om si om; restul se stabileste pe tacute.
- Ai simtit intensitatea marii? Atunci e totuna, daca marea este la liniste sau e miscata de furtuna, daca straluceste sub rasaritul soarelui sau daca deasupra-i ultima raza de lumina se lupta cu intunericul noptii. Si in sufletul de-aproapelui tau poate fi o imensitate, si indata ce ai inteles-o esti subjugat.
- Soarta nu vrea extreme. Din chiar mijlocul raului se naste reactiunea spre bine, si gerul cel mai greu zugraveste pe fereastra flori de primavara.
- Guvernele cad prin aceleasi mijloace prin care au ajuns la putere.
- Tot ce e folositor poate fi si stricacios; e numai chestie de natura. Dealtminteri, daca n-ar putea fi stricacios, n-ar putea fi nici folositor.
- Nu exista prieteni in politica, exista numai prieteni politici.
- Durerea inalta pe omul de valoare si coboara pe cel de rand. Nu in orice noapte se arata stelele, numai in noaptea cea senina.
- Evenimentele cele hotaratoare se ivesc pe nesimtite. Limba de pe cumpana soartei sta in echilibru: un graunte mai mult, si s-a hotarat miscarea.
- Unde e o necesitate, trebuie sa fie o posibilitate.
- Pastreaza-ti emotiunile pentru lucrurile ce le merita.
- Omul trebuie inteles ca un element de evolutiune. Sa nu ne intrebam: ce este cineva? Sa ne intrebam: ce devine? Creste, sta sau da inapoi?
- Nu e nimic mai primejdios decat a intemeia o forma statornica pe simtiri trecatoare.
- Corabia strataie marea cu putere si lasa in drumul sau brazda valurilor miscate. Valurile ajung luntrea cea mica, o salta si o rastoarna.
- Numai durerea incheaga gandurile si le da puterea de a patrunde. Fulgii de zapada cad lenesi la pamant, sloiul de gheata izbeste.
- Toate hotararile importante trebuie sa le iai singur, din adancul individualitatii tale, fara influenta altora.
- Nici o putere nu se poate suprima in natura; de aceea e asa de periculos a o comprima.
- Imaginea nuielei implantate in apa se frange si se abate in alta directie. Tot asa, ideea unuia in capul celor mai multi.
- Tot cerul senin, un singur punct negru jos la orizont: dar acesta aduce furtuna.
- Ce bogata e literatura in idei si ce saraca este istoria in fapte! S-ar putea concepe o istorie a celor neintamplate.
- Cand se afla omul in momentele hotaratoare ale vietii, nu-l mai conduce mintea; ea arata numai alternativele. Directia finala o da inima.
Titu Maiorescu - Cateva aforisme
Aceasta pagina a fost accesata de 1093 ori.