Autori > Mihail Kogalniceanu
Inscriptia pietrei de la Razboieni
"In zilele bine-credinciosului si de Hristos iubitoriului domn Ioan Stefan vv, cu mila lui Dumnezeu domn pamantului Moldovii, fuiiul lui Bogdan vv, in anul 6984, iar al domniei lui 20 anul curgand, s-au radicat puternicul Mohamed, imparatul turcesc, cu toate puterile ostilor sale ale Rasaritului; inca si Basarab vv, chemat fiind la razboi, au venit cu dansul cu toate puterile pamantului lui. si au venit sa robeasca si sa iaie pamantul Moldovii si au ajuns pana aice, la locul ce se cheama Valea Alba, si noi Stefan vv, cu fiiul nostru Alexandru, am iesit inaintea lor aice si am facut cu dansii mare razboi in luna lui iulie, in 26 de zile. si dupa slobozirea lui Dumnezeu biruiti au fost crestinii de pagani si au cazut aice multa multime din ostasii Moldovii. Atunce au luat si a tria parte din pamantul Moldovii, despre ceea lature17.
Pentru aceea, bine au voit Ioan Stefan vv, cu a sa buna vrere, si au zidit biserica aceasta intru numele arhistratigului Mihail, si intru rugaciunea lui si si a doamnei sale Maria si fiilor sai Alexandru si Bogdan, si intru pomenirea si pentru sufletele pravoslavnicilor crestini, care aici au pierit. in anul 7004, iar a domniei lui anul 40 curgand, luna lui noiemvrie, in 8 zile".
Aceste au fost imprejurarile bataliei de la Razboieni, batalie crunta in care a curs sangele cel mai scump al Moldaviei, batalie nestearsa din aducerea-aminte a romanilor. Iar cat pentru campania facuta de Baiazit II, la anul 1484, fiindca este scrisa pe larg de toti istoriografii straini si pamanteni, si ca ispravile ei sunt foarte mici si cunoscute, apoi nu ne vom intinde si cu povestirea ei. Datoria noastra a fost sa asezam batalia de la Razboieni in tot adevarul; aceasta am facut-o dupa putinta, nepuind nimica de la noi si neprimind decat fapte autentice, insemnate de cei mai vrednici de credinta istoriografi. Altii au descris si vor descrie aceste intamplari marete cu mai multa pompa, cu mai frumoase vapsele; dar nici unul nu ne va intrece in iubirea pentru adevar.
Septembrie, 1840.
Inscriptia pietrei de la Razboieni
Aceasta pagina a fost accesata de 791 ori.