Autori > Mihail Kogalniceanu
Interventie in favoarea monumentelor istorice
Sedinta din 29 mai 1869
Domnilor, dumneavoastra intelegeti ca cu 200 000 lei noi sau 500 000 lei vechi, si mai cu seama in fata cuvintelor intemeiate zise de domnul Cesar Boleac, care ne-a spus ca numai doua petre de la Curtea de Arges au costat 14 000 lei, nu vom putea face niste reparatiuni radicale ce se reclama pentru aceste monumente.
Domnilor, nu este chip sa conservam tezaurele istorice ce avem in tara noastra decat mai intai sa le clasificam pe toate intr-o lista, spre a putea sti cari sint de pastrat ca monumente si astfel treptat, treptat sa le reparam dupa consideratiunea lor de monastiri istorice si ca monumente ale religiunii nationale; si numai astfel vom putea ajunge de a avea in buna stare monumentele noastre religioase si istorice.
Domnilor, numarul este atat de mare incat nu stiu cum vom putea sa le conservam cu aceste 200 000, astazi nu vom putea face altceva decat cel mult sa pastram aceea ce avem, ca mai pe urma, cand vom veni cu lista de clasificare, onorabila Camera sa decida care monastiri trebuie radical reparate, si aceasta speram ca o vom face la sesiunea viitoare.
Domnilor, onorabilul domn Boleac a venit cu cunostintele domniei-sale arhiologice si v-a citit din partea de dincoace de Milcov cateva monastiri cu monumnete istorice; voi veni si eu cu unele de dincolo de Milcov, sa spun domnului Boleac si onorabilei Camere ca in Moldova este o biserica la Balilesti, foarte insemnata, biserica facuta de logofatul Tautu, cu cei dintai bani ai tributului platiti de tara Turciei; cu acesti bani s-a zidit acea biserica, in anul 1516, si se vede pe zidurile ei costumele de atunci de la logofatul mare pana la taran, si aceste icoane sint pastrate pana in ziua de astazi.
Ei bine, daca ne vom pune pe taranul acesta, atunci ar trebui sa cheltuim milioane; dara ce este de facut? Ar fi bine sa se numeasca o comisiune a monumentelor (Comisiunea monumentelor istorice a luat fiinta abia in 1892) care sa mearga sa viziteze toate aceste biserici si monastiri, sa faca o lista de toate si atunci sa se hotarasca care din acele monastiri trebuie sa se repare, care sa se lase judetelor si comunelor in interesul lor. Deocamdata insa nu putem face nimic mai mult decat sa cheltuim atata cat ne ajunge pentru pastrarea acelor monumente mari si numeroase; fiindca daca nu vom cheltui pentru conservarea lor, atunci p-ana se face ceva pentru a lor restaurare, nu o sa avem ce restaura.
Interventie in favoarea monumentelor istorice
Aceasta pagina a fost accesata de 746 ori.