Autori > Gala Galaction


Garabet Ibraileanu despre Gala Galaction




D. Galaction e cel mai subiectiv dintre prozatorii nostri, schitele si nuvelele lui, aproape toate, nu sunt decat niste poeme lirice, cu un pronuntat caracter epic. El canta amorul si natura, de predilectie. Ba, ca sa fim si mai aproape de adevar, putem spune ca Galaction canta amorul - natura fiind adeseori numai un cadru poetizat iar iubirea de natura fiind numai un component, un accesoriu indispensabil al amorului.
Natura pe care o zugraveste, sau mai bine zis pe care o utilizeaza G. Galaction e personala in cel mai inalt grad, e colorata cu temperamentul si e imbinata cu tot sufletul lui. El o canta cu un sentiment de pietate extatica uneori, si cu o imaginatie a carei suprema delicateta nu o impiedica de a fi viguroasa. E firesc deci ca natura din opera lui sa fie cu totul diferita de aceea din operele emulilor sai.
Si aceasta natura serveste drept cadru, adesea inviat si prosopopeic, unor amoruri totdeauna infrigurate si totdeauna nenorocite. Nicairi nu e vorba de acel sentiment blajin si eterat care se multumeste cu flori si suspine. D. Galaction zugraveste ca nimeni altul la noi, violenta extrema a acestei pasiuni care devasteaza sufletele. Si toate amorurile lui duc la dezastru, la nimicire. Autorul e prin urmare un ascet in concluzie, un justitiar in deznodamant.



G. Ibraileanu, cu prilejul volumului Bisericuta din Razoare, in Viata romaneasca, nr. 1, ianuarie 1914





Garabet Ibraileanu despre Gala Galaction


Aceasta pagina a fost accesata de 842 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio