Autori > Dimitrie Cantemir
Citate de Dimitrie Cantemir
In toate curati si in toate blanzi sa fim! (Dimitrie Cantemir)
Crescand bogatia, sporeste lacomia, iar din lacomie se naste invidia. (Dimitrie Cantemir)
Sa nu cauti alta frumusete sau alta lumina mai frumoasa si mai stralucitoare decat cea Dumnezeieasca. (Dimitrie Cantemir)
Boala ii incearca nu numai pe cei pacatosi, dar chiar si pe cei drepti. Pe cei drepti ii incearca pentru a-i face mai drepti, iar pe cei pacatosi ca sa-i intoarca de la nebunie. (Dimitrie Cantemir)
Toti niste atomuri putrezatoare santem, toti din nimic in fiinta si din fiinta in putreziciune pe o parte calatori și trecatori ne aflam, una numai ramaitoare si in veci statatoare sa tina si este adica sfarsitul care in bunatate sa implineste. (Dimitrie Cantemir)
Lucrarile intre muritori nu atata se ispravesc ce li pofteste voia, cat se lucreaza ce li da mana si vremea. (Dimitrie Cantemir)
Lumea este ca un tezaur, daca o vei folosi spre bine, iar daca o vei folosi spre rau, rea va fi pentru tine. (Dimitrie Cantemir)
Desfatarile sant praf si fum, ce se inalta in aer intr-un nor mare si se spulbera deodata, de parca nici n-ar fi fost. (Dimitrie Cantemir)
Este greu sa fii cu bogatia si cu raiul, pentru ca nimeni nu poate sluji la doi stapani. (Dimitrie Cantemir)
Rar va vedea cineva o femeie (la ospete) ducand imbucatura la gura sau deschizandu-si buzele atat ca sa i se poata vedea dintii; ea isi vara imbucatura in gura cat se poate mai in taina. (Dimitrie Cantemir)
Dreptatea toate biruieste si adevarul decat toate mai mare este. (Dimitrie Cantemir)
Cei ce topesc multe lumanari in citirea cartilor, tocesc si vederea ochilor trupului; dar cei ce n-au cautat niciodata pe slove, macar ca si-au pazit mai ascutita vederea ochilor, insa nestiinta i-a varat in intuneric si in tartarul necunostintei. (Dimitrie Cantemir)
Simpatia este fiica asemanarii si se naste din dragoste. (Dimitrie Cantemir)
Tacerea capul filozofiei este. (Dimitrie Cantemir)
Precat este de folos, la vreme de trebuinta, cuvantul cuvios, pre atat este de neputincios cuvantul aceluia care, nefiind intrebat de nimeni, tuturor da sfat. (Dimitrie Cantemir)
Nechibzuinta si neascultarea aduc suferinte. (Dimitrie Cantemir)
Multi au comparat imparatia cerurilor cu bogatia, sa nu te lauzi, caci nu toti sant in stare sa se arate stapani pe bogatie, ci mai degraba bogatia ii subjuga pe toti. (Dimitrie Cantemir)
Crescandu-ti averile, baga de seama ca nu cumva sa ti se impietreasca inima, ca sa neglijezi a face milostenie si sa nesocotesti pe sarac. (Dimitrie Cantemir)
Sa nu dai loc lacomiei, caci lacomia, incepand sa se intinda și sa se inmulteasca, greu este sa mai scapi de ea. (Dimitrie Cantemir)
Aceasta judecata este atata de infricosata si nefatarnica incat insusi logofatul cel mare parandu-l macar un taran si auzind ca se pomeneste de numele sau, indata trebuie sa se scoale de la locul sau si sa stea de-a stanga paratului sau pana cand isi ispraveste jalova sa. (Dimitrie Cantemir)
Unii tac din intelepciune, altii tac din prostie, oricum, tacerea lor vorbeste. (Dimitrie Cantemir)
Pierderea vremii bune este maica si samanta vremii rele. (Dimitrie Cantemir)
Sufletele intelepte se pleaca chiar si in fata dreptei socoteli a vrajmasilor. (Dimitrie Cantemir)
Semnul intelepciunii este ca din cele vazute sau auzite a adulmeca pe cele nevazute si neauzite, si a socoti cele viitoare din cele trecute. (Dimitrie Cantemir)
Altminteri, norodul si la noi in Moldova ca si in alte tari pe care stiinta nu le-a luminat inca, e foarte plecat spre eres si inca nu s-a curatat desavarsit de necuratia cea veche, incat se mai inchina si acuma in poezii si cantece la nunti, ingropaciuni si alte intamplari stiute, la cativa zei necunoscuti si care se vede ca se trag din idolii cei vechi ai dacilor. (Dimitrie Cantemir)
Sufletul odihna nu poate afla pana nu gaseste adevarul carele il incearca ori cat de departe si ori cat de cu truda i-ar fi a-l nimeri. (Dimitrie Cantemir)
Pofta neinfranata provoaca paguba si moarte sufletului si precum calul salbatic, fara frau, tranteste pe calareti, asa si poftele neinfranate imping catre moarte. (Dimitrie Cantemir)
Necazurile, nestatorniciile si amaraciunile lumii sant asemanate cu apele si cu marea. (Dimitrie Cantemir)
Pentru omul cunoscator lumea aceasta este supliciu, chin si pedeapsa, prin ea ii este usor celui drept sa se purifice de cele necurate. (Dimitrie Cantemir)
Toate nenorocirile, toate nevredniciile, toate suferintele, toate necazurile, toate greutatile, toate chinurile, toate supararile cate exista, toate sant in lume pentru ca sa le induri. (Dimitrie Cantemir)
Dumnezeu ofera darurile sale nu celor lenesi si lasatori, ci celor sarguinciosi si harnici. (Dimitrie Cantemir)
Lumea este amagitoare, lacas vremelnic al imperfectiunii, "amagelnica si trecatoare!" (Dimitrie Cantemir)
Inteleptului i s-ar cuveni, prin nevointa sa stapanirea lumii și a patimilor celor multe infruntate prin puterea virtutii. (Dimitrie Cantemir)
Tine-te departe de lume, fereste-te din cararile ei, caci tocmai cand ti se arata mai blanda, atunci iti pregateste latul. (Dimitrie Cantemir)
Poftele lumesti, scurteaza viata. (Dimitrie Cantemir)
Adaugandu-ti-se avutiile, inima sa nu ti se impietreasca. (Dimitrie Cantemir)
Omul, imparat peste toate lucrurile lumii, insa toate, in chip de zalog ii sunt date. (Dimitrie Cantemir)
Poftele lumesti ca sirenele, pe om adormindu-l, il ineaca. (Dimitrie Cantemir)
Omul lasat in voia lui, cu cat se va sui mai sus, cu atat va cadea mai rau. (Dimitrie Cantemir)
Crescand needucat, copilul mic animal se socoteste, iar cand d devenit barbat, un bou mare se numeste. (Dimitrie Cantemir)
Cerceteaza-le si asculta-le pe toate; pe cele bune primeste-le, iar pe cele rele respinge-le, caci cele bune, adica ceresti, se deosebesc mult de cele pamantesti. Primeste si indura incercarile trimise de Dumnezeu, caci Dumnezeu, fierbandu-ti trupul in cuptorul saraciei, iti limpezeste sufletul si ti-l curata de necuratiile ce are. (Dimitrie Cantemir)
Ignoranta le este proprie acelora carora li se pare ca stiu mai mult decat trebuie si se lauda ca cunosc si inteleg nenumaratele lucruri. (Dimitrie Cantemir)
Toate cele ce sunt numite si sant in esenta lor particulare, trebuie sa se nasca si sa moara, sa se schimbe si sa se transforme si in cele din urma sa aiba un sfarsit si la termenul uneia, din desfacerea ei, trebuie sa urmeze nasterea alteia, dupa cum ne invata si ratiunea si experienta. (Dimitrie Cantemir)
Chiar daca lumea te lauda prin virtutea ta, judeca-te singur pe tine insuti, oare esti asa cum zice lumea sau altfel? Și ceea ce te priveste, sa nu-i crezi mai mult pe ceilalti, ci crede pe constiinta ta, caci lumea nu spre binele, ci spre raul tau te lauda. (Dimitrie Cantemir)
Omul doreste sa stie tot ce se poate sti; deci sa cercetam, sa cautam, sa aflam, sa stim. (Dimitrie Cantemir)
Prietenia este inchisoarea sufletului de buna voie in trup strain. (Dimitrie Cantemir)
Cine intru muritori este atat de invatat, caruia mai multa parte a invataturii sa nu-i lipseasca? (Dimitrie Cantemir)
Fugi de lene si de trandavie ca de asternutul satanei. Obisnuieste-ti sufletul si trupul la osteneli cuvioase si intareste-ti inima sa indure necazurile. (Dimitrie Cantemir)
Se cuvine ca omul sa cunoasca aceasta lume pamanteasca si sa o socoteasca drept nimica toata; dar nu pentru ca ea a fost impodobita de Dumnezeu cu un vesmant frumos, ci pentru ca oamenii se servesc rau de dansa, ca si de celelalte lucruri ale ei, cum ar fi bogatiile pamantului, placerile trupesti si dragostea de glorie.(Dimitrie Cantemir)
Omul este ca pomul si ca rodul, iar rodul este faptele lui. (Dimitrie Cantemir)
Multumeste-te cu putin. Fugi de cele mari. (Dimitrie Cantemir)
Sfarsitul si despartirea de aceasta viata, adica moartea, ne urmareste si ne vaneaza mereu; chiar daca santem destul de sanatosi si puternici, ea este
in stare sa ne doboare in fiecare ceas, fara sa mai astepte varsta coapta a batranetii. (Dimitrie Cantemir)
Cand se arata gandurile viclene, priveste-le indata ca pe niste buruieni care rasar in semanaturi, inaintea de a prinde radacina, ca sa nu creasca si sa nu dea rod rau. (Dimitrie Cantemir)
Asculta mult, vorbeste putin. Pastreaza sub tacere lucrurile taince. (Dimitrie Cantemir)
Gandeste-te, deci, nu la aceea ce fac altii, ci ceea ce trebuie sa faci tu. (Dimitrie Cantemir)
Multi barbati minunati, multi slaviti si multi fericiti au fost in lume si se afla si acum, care datorita faptelor bune, sant intemeiati ca niste munti tari... și sant inradacinati ca cedrii Libanului si nu s-au clintit nici de furtuna cea mare, nici de viforul cel puternic. (Dimitrie Cantemir)
La sfarsitul fiecarei zile, inainte de culcare, reaminteste-ti faptele zilei trecute, una cate una, ca si cum le-ai citi dupa o lista, enumera-le si noteaza-le. (Dimitrie Cantemir)
Abate-ti indata gandirea de la rau si indreat-o spre bine. Pandeste pacatul, cand se furiseaza ca un dusman in tine, chiar la intrare, si impiedica-l sa nu se furiseze; si oricat de greu ți-ar fi sa lupti, indura, si-l vei birui. (Dimitrie Cantemir)
Cand vreun om credincios te socoteste vrednic de dojana si dezaproba puterile tale si le mustra, sa nu te crezi mai mult pe tine decat pe el, deoarece si innascuta dragoste ce o ai pentru tine insuti lesne poate sa te amageasca. (Dimitrie Cantemir)
Dupa ce ai cazut, fa-te mai prudent. (Dimitrie Cantemir)
Viata si norocul omului sant ca fumul. (Dimitrie Cantemir)
Oriunde ai ajuns in aceasta etapa spirituala, nu te uita la cele din urma, ci priveste la cele dinainte, pana la sfarsit, unde ti-a hotarat rasplatitorul tau Hristos sa te bucuri de cununa cereasca. (Dimitrie Cantemir)
Infraneaza-te de la mancarurile si bauturile ce-ti par placute, mai ales de la cele prea scumpe si prea delicate - imbolduri inutile ale lacomiei. (Dimitrie Cantemir)
In toate curați și in toate blanzi sa fim! (Dimitrie Cantemir)
Cel ce nu lucreaza ceva bun se invata sa lucreze raul, precum si plugarul lenes; pentru ca n-a strans la timp iarba buna, se vede nevoit sa umble prin buruieni nefolositoare si prin stufarisuri incalcite. (Dimitrie Cantemir)
De vom cunoaste vreun lucru bun, trebuie sa dovedim aceasta prin fapte bune, in asa fel incat cele ce erau doar cuvinte sa devina fapte. (Dimitrie Cantemir)
Cinstea acestei lumi este nestatornica, este ca fumul care se ridica in sus si deodata se face nevazut. Josnicele pofte ale trupului sant mai dulci decat mierea, dar se prefac apoi in fiere amara. (Dimitrie Cantemir)
Nu cauta sa faci lucru de cinste numai de ochii lumii, cu ostentatie, ca sa te laude oamenii, ci straduieste-te sa capeti deprinderea launtrica nu a falsei si a fatarniciei, ci a adevaratei virtuti. (Dimitrie Cantemir)
Nu exista fericire in lume, nici cel cu ale lumii pofta nu este fericit; nu este pace pentru cel necurat si sa nu duci viata comuna cu el, caci "cine se v-a atinge de pacura se v-a manji". (Dimitrie Cantemir)
Pentru dobandirea virtutilor este necesara mai intai intelepciunea, adica acea aplecare a mintii catre lucrurile ce trebuie cunoscute dupa adevar și drept judecata. Iar pentru ca unul nu are nici un alt vecin mai bun si mai apropiat de el decat pe sine insusi, se cuvine ca mai intai sa se cunoasca pe sine. (Dimitrie Cantemir)
Invidia este fratricida. (Dimitrie Cantemir)
Cand ti se va da prilejul sa lucrezi virtutea si sa savarsesti fapte bune, nu numai imbratiseaza acest prilej, ci chiar cauta-l si mai departe si sa-l tii cu grija, ca sa nu-ti scape și sa nu treaca; si atunci cand l-ai prins, tine-l si foloseste-te de el. (Dimitrie Cantemir)
Cauta ca faptele sa-ti fie vazute cu ochii atenti de prietenii credinciosi si cinstiti. (Dimitrie Cantemir)
Toata omenia si vrednicia omeneasca intr-aceasta se implineste: pe neputincios sa ajute si nestiutorului nu numai cu cuvantul, ci mai vartos cu fapta, pilda aievea sa-i arate. (Dimitrie Cantemir)
Ce e viata noastra? Abur. (Dimitrie Cantemir)
Dulce este dragostea mosiei! (Dimitrie Cantemir)
Nu dascalul carele in toate zilele in scoala invata, ci acela ce impodobeste viata ucenicilor cu vrednicii si invataturi, fericit si la nume vestit este, si a fi se cade. (Dimitrie Cantemir)
De aici urmeaza in mod necesar ca, in conformitate cu modul in care apar si mor, monarhiile parcurg un cerc de dezvoltare natural si invariabil, asa ca in ele se pastreaza de asemeni ordinea necesara de succesiune a trecutului, prezentului si viitorului, caci Dumnezeu si natura nu fac sau cunosc nimic intamplator sau dezordonat. (Dimitrie Cantemir)
Fereste-te cu prudenta de lingusitorii care lauda si cele ce nu sant de laudat, gasesc justificari pentru cele ce nu sant de justificat si acopera ranile nevindecate ale celor pe care ii lingusesc. (Dimitrie Cantemir)
Invata-te sa ai mila de cei mai prejos decat tine. (Dimitrie Cantemir)
Despretuieste-i pe cei trufasi. (Dimitrie Cantemir)
Invata-te sa traiesti si sa mori in Dumnezeu. (Dimitrie Cantemir)
Mai presus de toate, fereste-te de desfranare. Fereste-te de mancari si bauturi multe. (Dimitrie Cantemir)
Leapada trufia si parerea prea buna despre tine si despre virtutea ta, chiar daca ai izbutit vreun bine prin harul lui Dumnezeu, ca nu cumva gandind astfel sa te umfli in pene si sa te inalti, ci gandeste-te moderat cu privire la tine si poarta-te smerit. (Dimitrie Cantemir)
Cand esti laudat de cineva sau chiar de mai multi oameni, ca si cum ai avea cele mai stralucite virtuti si ca si cum ai fi ajuns la un mare progres in ele, nu crede cu usurinta ca esti asa, ci cerceteaza-ti inauntru constiinta ta careia trebuie sa-i fii mai cunoscut decat celorlalti. (Dimitrie Cantemir)
Culege de la altii pilde ale virtutilor. Aceste virtuti sa nu le slavesti numai prin vorbe, ci sa le imiti prin fapte. (Dimitrie Cantemir)
Citate de Dimitrie Cantemir
Aceasta pagina a fost accesata de 1390 ori.